Izložba arhivskog materijala o Udruženju ugostitelja

90 godina Udruženja ugostitelja Novog Sada

26.11.2022. godine održana je izložba arhivskog materijala o istoriji udruženja ugostitelja, nastaloj u okviru projekta ”90 godina Udruženja ugostitelja Novog Sada” .

Projekat je inspirisan bogatom istorijom ugostiteljske kulturne baštine u Novom Sadu, na inicijativu sadašnjeg sastava udruženja. Cilj projekta je predstavljanje istorije i značaja ugostiteljstva u odnosu na kulturni razvoj grada i tradiciju različitih kultura u multinacionalnoj vojvođanskoj prestonici. Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

O temi – istorija udruženja

Iako se i u samom nazivu udruženja ukazuje na 1946. godinu kao godinu osnivanja, pregledom arhivskog materijala o počecima okupljanja privrednika iz ove branše, dolazimo do saznanja da udruženje prve korene beleži još u 1932. godini.

Prvi poznati spis upravo je osnivački akt tadašnjeg ,,Udruženja ugostitelja za srez i grad Novi Sad”, a uz koji je priložen i Pravilnik, kao i spisak članova.

U toku 1936. godine pojavljuje se podatak da je 11 novosadskih ugostitelja kupilo kuću u Miletićevoj ulici na broju 20 i poklonilo Udruženju, da bi tu moglo biti sedište.

Kasnije, zbog rata, udruženje nije radilo i posleratni podaci se pojavljuju tek 1946. godine, a što se zvanično uzima kao početak rada današnjeg UGONS-a. Tokom godina, Udruženje je radilo i rešavalo probleme rada samostalnih ugostitelja.

U pronađenoj dokumentaciji, može se saznati mnogo o razvoju ovog udruženja kroz njegove različite pravne forme i sastave u kojima je delovalo i borilo se za prava svojih članova, kao što to čini i danas.

U pronađenoj dokumentaciji, može se saznati mnogo o razvoju ovog udruženja kroz njegove različite pravne forme i sastave u kojima je delovalo i borilo se za prava svojih članova, kao što to čini i danas.

Pregledom postojeće dokumentacije shvatili smo da postoji značajan prostor za dodatno istraživanje interesantne istorije ugostiteljskog udruživanja i otkrivanje priča koje oblikuju razvoj grada Novog Sada.

Ugostiteljstvo i kultura

Ugostiteljski objekti u gradu Novom Sadu su mesta gde su nastale iskre mnogih umetničkih, naučnih i aktivističkih poduhvata koji su promenili društvo. Prvi stihovi pesnika, inspiracija za umetnička dela, misaoni razgovori intelektualaca i polet mladosti koja želi da menja svet – deo je identiteta grada, a svoje mesto je neretko nalazilo upravo u nekom od restorana, kafana, hotela i drugih vrsta ugostiteljskih objekata. Tako ugostiteljstvo uvek opstaje u sprezi sa kulturnim razvojem našeg društva.
Za današnji kontekst održivosti, kada je neophodan integrisani pristup svakoj preduzetničkoj ideji, ugostitelji se trude da otvore svoj prostor za mlade umetnike i na taj način podrže savremeno stvaralaštvo.

Udruženje ima dugogodišnju saradnju sa institucijama kulture, poput Muzeja Vojvodine, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Srpskog narodnog pozorišta, Novosadskog pozorišta, Sinagoge i drugih, pretežno kroz promociju kulturnih događaja u Novom Sadu. Takođe, Udruženje je izdavalo časopis ”NSugostitelj”, sa stručnim tekstovima iz oblasti gastronomije, enologije, kulinarstva i drugih srodnih grana, a čiji je sadržaj sada dostupan u digitalnoj formi na vebsajtu https://ugons.com.

Takođe, udruženje uspešno sarađuje sa Evropskom prestonicom kulture, Turističkom organizacijom Novog Sada, Turističkom organizacijom Vojvodine i Egzit fondacijom.

Arhivski materijal

Arhivski materijal prikupljen u okviru projekta dostupan je u digitalnoj formi u PDF formatu na linku ispod, a u galeriji izdvajamo nekoliko najinteresantnijih primera iz građe.

Članovi udruženja će nastaviti da obogaćuju arhivu značajnih dokumenata, a pozivamo takođe sve čitaoce da, ukoliko poseduju neki materijal koji bi mogao da bude interesantan za kolekciju udruženja, pošalju na mail ugons1946@gmail.com.

Arhivski materijal

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB