Izložba arhivskog materijala o Udruženju ugostitelja

90 godina Udruženja ugostitelja Novog Sada

26.11.2022. godine održana je izložba arhivskog materijala o istoriji udruženja ugostitelja, nastaloj u okviru projekta ”90 godina Udruženja ugostitelja Novog Sada” .

Projekat je inspirisan bogatom istorijom ugostiteljske kulturne baštine u Novom Sadu, na inicijativu sadašnjeg sastava udruženja. Cilj projekta je predstavljanje istorije i značaja ugostiteljstva u odnosu na kulturni razvoj grada i tradiciju različitih kultura u multinacionalnoj vojvođanskoj prestonici. Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

O temi – istorija udruženja

Iako se i u samom nazivu udruženja ukazuje na 1946. godinu kao godinu osnivanja, pregledom arhivskog materijala o počecima okupljanja privrednika iz ove branše, dolazimo do saznanja da udruženje prve korene beleži još u 1932. godini.

Prvi poznati spis upravo je osnivački akt tadašnjeg ,,Udruženja ugostitelja za srez i grad Novi Sad”, a uz koji je priložen i Pravilnik, kao i spisak članova.

U toku 1936. godine pojavljuje se podatak da je 11 novosadskih ugostitelja kupilo kuću u Miletićevoj ulici na broju 20 i poklonilo Udruženju, da bi tu moglo biti sedište.

Kasnije, zbog rata, udruženje nije radilo i posleratni podaci se pojavljuju tek 1946. godine, a što se zvanično uzima kao početak rada današnjeg UGONS-a. Tokom godina, Udruženje je radilo i rešavalo probleme rada samostalnih ugostitelja.

U pronađenoj dokumentaciji, može se saznati mnogo o razvoju ovog udruženja kroz njegove različite pravne forme i sastave u kojima je delovalo i borilo se za prava svojih članova, kao što to čini i danas.

U pronađenoj dokumentaciji, može se saznati mnogo o razvoju ovog udruženja kroz njegove različite pravne forme i sastave u kojima je delovalo i borilo se za prava svojih članova, kao što to čini i danas.

Pregledom postojeće dokumentacije shvatili smo da postoji značajan prostor za dodatno istraživanje interesantne istorije ugostiteljskog udruživanja i otkrivanje priča koje oblikuju razvoj grada Novog Sada.

Ugostiteljstvo i kultura

Ugostiteljski objekti u gradu Novom Sadu su mesta gde su nastale iskre mnogih umetničkih, naučnih i aktivističkih poduhvata koji su promenili društvo. Prvi stihovi pesnika, inspiracija za umetnička dela, misaoni razgovori intelektualaca i polet mladosti koja želi da menja svet – deo je identiteta grada, a svoje mesto je neretko nalazilo upravo u nekom od restorana, kafana, hotela i drugih vrsta ugostiteljskih objekata. Tako ugostiteljstvo uvek opstaje u sprezi sa kulturnim razvojem našeg društva.
Za današnji kontekst održivosti, kada je neophodan integrisani pristup svakoj preduzetničkoj ideji, ugostitelji se trude da otvore svoj prostor za mlade umetnike i na taj način podrže savremeno stvaralaštvo.

Udruženje ima dugogodišnju saradnju sa institucijama kulture, poput Muzeja Vojvodine, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Srpskog narodnog pozorišta, Novosadskog pozorišta, Sinagoge i drugih, pretežno kroz promociju kulturnih događaja u Novom Sadu. Takođe, Udruženje je izdavalo časopis ”NSugostitelj”, sa stručnim tekstovima iz oblasti gastronomije, enologije, kulinarstva i drugih srodnih grana, a čiji je sadržaj sada dostupan u digitalnoj formi na vebsajtu https://ugons.com.

Takođe, udruženje uspešno sarađuje sa Evropskom prestonicom kulture, Turističkom organizacijom Novog Sada, Turističkom organizacijom Vojvodine i Egzit fondacijom.

Arhivski materijal

Arhivski materijal prikupljen u okviru projekta dostupan je u digitalnoj formi u PDF formatu na linku ispod, a u galeriji izdvajamo nekoliko najinteresantnijih primera iz građe.

Članovi udruženja će nastaviti da obogaćuju arhivu značajnih dokumenata, a pozivamo takođe sve čitaoce da, ukoliko poseduju neki materijal koji bi mogao da bude interesantan za kolekciju udruženja, pošalju na mail ugons1946@gmail.com.

Arhivski materijal

Dan grada Novog Sada

Udruženje ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 želi svim sugrađanima sretan Dan grada Novog Sada.

Pozivamo Vas na izložbu

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB