Aleksandar Cimbal govori za UGONS u diskusiji na temu poreski tretman paušalaca i frilensera u Srbiji

17.11.2023

IZVEŠTAJ

U petak 17.11.2023. u organizaciji NALED-a,
u Beogradu u hotelu Metropol Palas. održana je panel diskusija na kojoj je prisustvovao i predstavnik našeg udruženja Aleksandar Cimbal.

Tema je bila poreski tretman paušalaca i frilensera u Srbiji.

Prisustvovali su :
Nekoliko čelnih ljudi iz NALEDA i gosti iz Min.finansija, Min.privrede i PURS-a i oko 50-tak predstavnika preduzetnika.


Opšti zaključak:

sastanak odlično pripremljen, svi najavljeni učesnici prisustvovali  i bili vrlo aktivni.

Iako je najavljena tema bila o paušalcima preduzetnicima i frilenserima zapravo se govorilo o preduzetništvu..sa raznih aspekata.

Panel je trajao ukupno dva sata, sat ipo su bile informacije na temu preduzetništva i frilensera (daleko manje o njima) koje su saopštili organizatori i gosti i pola sata su odgovarali na pitanja nas prisutnih..oko 50 koliko je i najavljeno..nije bilo slobodne stolice u publici!

Ja sam spremio pet pitanja i kako sam poslednji dobio priliku da ih postavim, zapravo sam uspeo da postavim samo dva pitanja uz činjenicu da je na jedno od pitanja stigao odgovor i pre nego što sam ja uspeo da ga postavim!

Moje prvo pitanje:

Kada će se promeniti zakon o poreskom postupku, tj.odredbe kaznene politike kojima je predviđeno zatvaranje radnji i pravnih subjekata na 15, 30 i 90 dana zbog određenih prekršaja koje ustanovi poreski inspektor tokom redovne ili vanredne poreske kontrole ?

Odgovor

sam dobio od g.Dragana Agatunovića, koordinatora za poresku kontrolu, sektor za kontrolu Poreska uprava Republike Srbije, kratak i vrlo jasan..

„nije mi poznato, nije u najavi da će se tako nešto desiti“

Odgovor je trebao da bude od g.Dragana Demirovića pomoćnika ministra finansija u sektoru za fiskalni sistem, ali kako je on zbog svojih obaveza morao ranije da napusti panel diskusiju, odgovor je dao g.Dragan Agatunovič iz PURS-a i to kao iz rukava!

Zaključak je da to niko od donosioca odluka nema u planu!

Posle radnog dela panela sam porazgovarao sa gđa Irenom Đurđević Sušić šeficom jedinice za digitalizaciju, preduzetništvo i inovacije o tome i došli smo do zaključka da zapravo prvi korak mora biti na podeli odgovornosti (kada je u pitanju neizdavanje fiskalnih računa, neslaganje pazara i gotovine, inventara – popisa u šanku i stvarnog stanja..) i to na ličnu odgovornost zaposlenog radnika koji je prouzrokovao prekršaj i na odgovornost vlasnika preduzetničke radnje ili direktora preduzeća, eventualno glavnog menadžera..pa da se na taj način ishoduje drugačija mera tj.kazna za učinjeni prekršaj.

Moje drugo pitanje

šta je sa usvajanjem zakona o radnom angažovanju radnika na pomoćnim i povremenim poslovima u sektoru ugostiteljstva, građevinarstva i kućnim poslovima, tj. istim zakonom kojim je regulisan status sezonskih radnika u poljoprivredi ?

Jer smo pred više od dve godine imali javnu raspravu, na kojoj sam lično učestvovao i predlog zakona je usvojen i ostalo je samo da prođe Skupštinsku proceduru usvajanja!

Opet je odgovorio g. Dragan Agatunović, kratko i jasno

„biće do kraja iduće godine“

zakon je pripremljen i novi saziv Skupštine, koja će se konstituisati tokom prve polovine 2024.g će to usvojiti do kraja 2024.g!

moje treće pitanje

koje nisam morao postaviti jer su i pom.ministra finansija g.Demirović i g.Agatunović iz PURS-a govorili o tome, a to je pitanje povećanja limita za ostvareni promet paušalaca ( 6.000.000. rsd) i limita za ulazak u PDV (8.000.000. rsd)

odgovor

da se razmišlja o povećanju limita prometa kod paušalaca na 8.000.000 rsd zbog negativnih efekata inflacije u prošle dve, tri godine a da za povećanje limita za ulazak u PDV nema baš nekog prostora jer je zamerka iz EU da je taj limit bio visoko postavljen u startu i da su čak tražili i da se smanji, pa je sada teško za očekivati da će uspeti da se poveća!

Obojica su govorili dosta opširno o tim temama!

Takođe je bilo govora da će ubuduće biti omogućena objedinjena uplata obaveza koju preduzetnici imaju prema državi Srbiji i sada je izmiruju na više različitih računa što otežava i komplikuje poslovanje malih preduzetničkih radnji!

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB