Dan grada Novog Sada

Udruženje ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 želi svim sugrađanima sretan Dan grada Novog Sada.

Istorijat

Dan Grada Novog Sada je 1. februar, dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala „Povelju slobodnog kraljevskog grada“.

Kako se navodi na zvaničnom vebsajtu Grada Novog Sada, Novi Sad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije. Carskim potpisom ispod Povelje, dotadašnje naselje Petrovaradinski šanac izuzeto je iz nadležnosti državnih vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status Grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice „domaćih“ građana i građanki, pravo da donese gradski Statut i ubire porez i novo ime. Po priznatim pravima i preuzetim obavezama, Novi Sad  izjednačio se sa ostalim urbanim komunama Carevine, koje su u to vreme iz feudalne polako prelazile u građansku epohu.

Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a građanima i građankama zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika i stanovnica dodeljuje se prestižna Februarska nagrada. (izvor: novisad.rs)

Fotografija: Martin Candir

Pogodnosti za građane i posetioce Novog Sada

Pored već tradicionalno besplatnih autobuskih karti za gradske i prigradske linije, kao i besplatnog parkinga, smene na bazenu i klizalištu SPENS-a biće takođe besplatne za građane, a Gradska biblioteka nudi 50 odsto popusta na godišnju članarinu, tako da će članarina za odrasle građane iznositi 250 a za decu 150 dinara .

„Na balu u Novom Sadu“

Koncert „Na balu u Novom Sadu” održaće se u sredu 1. februara u 20 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani povodom Dana grada Novog Sada sa programom najistaknutijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih numera evropskog romantizma i dvadesetog veka. Ulaz je slobodan.

Koncert „Na balu u Novom Sadu” predstavlja jednočasovni koncertni program u kome se prepliću poruke neprolazne lepote muzičke inspiracije velikana kao što su Johan Štraus, Čajkovski, Korsakov, Verdi, Pučini, Maskanji, Masne, Čilea, Bize, Brams, Rihard Štraus, Leo Vajner i mnogi drugi značajni evropski kompozitori. Neke od kompozicija izvešće se po prvi put u našem gradu. Bravuroznom izvođenju gudačkog orkestra sastavljenog od akademskih gudača iz Simfonojskog orkestra RTS i filharmonije iz Beograda, predvođenim našim istaknutim maestrom Dejanom Savić, dirigentom, iz Beograda, u inspirativnim, romantičnim i neprolazno lepim lirskim operskim bravurama pridružiće se i operska solistkinja, Zorica Belić.

Koncertni program koncipiran je kao muzičko dinamički sled najinspirativnijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih minijatura kroz žanrove orkestarskih svita, igara, valcera, solo pesama, operskih arija, intermeca, sa porukom svakog dela da je muzika neprolazna vrednost koja pobeđuje vreme i razlike, sjedinjuje ljude u lepoti i inspiraciji i ima večni predznak uzvišene paradigme. Koncert se održava uz podršku Grada Novog Sada i medijsku podršku lokalnih i regionalnih medija.

Turističke ture i izložbe

Turistička organizacija Grada Novog Sada zajedno sa ustanovama kulture, povodom Dana grada, organizuje širom otvorena vrata 4. i 5. februara kada će svi zainteresovani Novosađani, Novosađanke i njihovi gosti moći da vide izložbe poput „Mileva: mi smo stena“, „Tamburaška tradicija u Vojvodini“, ali i stalne postavke brojnih ustanova kulture potpuno besplatno.

Turističke ture će biti na srpskom jeziku, a održaće se prema sledećem rasporedu:

Subota, 4. februar:
Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.30 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.

Nedelja, 5. februar:
Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.00 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.

Prijava za besplatne turističke obilaske grada i tvrđave je obavezna, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada, klikom ovde.

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB