Novosadske kafane između dva svetska rata

Tema iz NSugostitelj magazina, broj 10. Preuzmite magazin ovde.

U Novom Sadu se hotelsko – gostioničarska industrija naglo razvija nakon Prvog svetskog rata, tačnije tamo negde početkom dvadesetih godina prošlog veka, i to sve traje tamo negde do samog početka Drugog svetskog rata

Fotografija: Martin Candir

U međuratnom periodu menja se donekle karakter gostionica, one gube nacionalni i kulturni karakter, a dobijaju izgled restorana, u koji se dolazi na ručkove i večere, sa porodicom i prijateljima, a ne na sedeljke. Ali, bilo je i gostionica u kojima se, kao nekada okupljao boemski svet, neke kafane zadržale su staru tradiciju, a neke su užurbanim koracima žurile u budućnost, nudeći novotarije novog vremena koje dolazi.

U Novom Sadu se hotelsko – gostioničarska industrija naglo razvija nakon Prvog svetskog rata, tačnije tamo negde početkom dvadesetih godina XX veka, i to sve traje tamo negde do samog početka Drugog svetskog rata. Pokušaćemo da skrenemo pažnju na neke poznate i manje poznate novosadske kafane u tom periodu, koje su ostale u uspomenama naših sada već pokojnih sugrađana, i da vas provedemo kroz njih. Bilo ih je dosta, ali ćemo se podsetiti samo nekih i pokušati da ih otrgnemo od zaborava. Neka vas ne buni jedna činjenica, a to je da su se vlasnici ugostiteljskih objekata u Novom Sadu, ali i u drugim mestima, veoma često i brzo menjali, pa tako imamo slučajeve da se imena vlasnika restorana pojavljuju u više lokala. Novu 1920. godinu na stranicama novosadske štampe, svim Novosađanima, a i ostalim gostima čestitaju Anton Feldi, hotelijer Grand hotela “Sloboda”, Đura Zurković, hotelijer kod “Bele Lađe”, Mojsilo Nikolić, gostioničar kod “Kamile”, zakupnici hotela “Jelisaveta”, Vlada Jelić, gazda kafane “Elita”, Sima Trajkov, hotelijer kod “Srpskog Kralja”. Savez Hotelijera, kafanara i Gosti- oničara u Novom Sadu, na vanrednoj skupštinskoj sednici održanoj 10. juna 1920. godine izabrao je novu upravu. Izabrani su: za predsednika Dušan Atanacković, za potpredsednika Anton Feldi, za sekretara Sima Trajković, za blagajnika Boža Niketić. U Upravni odbor izabrano je 12 članova, a u Nadzorni odbor 3.

Kod “Belog vola” je bio “Stammtisch” naših švapskih Nemaca, gde su se oni uglavnom nakon Prvog svetskog rata i okupljali. Naravno bilo je i Srba, ali se nekako uvek u toj kafani osećao taj germanski uticaj i naginjanje ka matici.

Prenosimo vam par oglasa iz ondašnje štampe

“Čast mi je poštovanoj publici iz mesta i okoline do povoljnog znanja staviti, da sam u Grand hotelu “Sloboda” zakupio kafanu, restoraciju i kujnu. Sve pomenute prostorije sam nanovo preopravio i udesio tako, kako to odgovara prvoklasnom ovakom preduzeću, a za bolju publiku i kao ugodno sastajanje u centru varoši. Prva moja briga biće, da svaku želju mojih poštovanih posetilaca ispunim, a sa naročitom pažnjom predusretaću moje cenjene goste kao što odgovara ovakvom preduzeću. Zato najučtivije molim posetioce, da me što obilatije potpomognu, preporučujem se sa osobitim poštovanjem. Za nekoliko dana biće otvorena kafana, a tom prilikom sviraće izvrsna ciganska muzika. Mihailo Mogaričov.” “Gostioničar Velimir Bugarski prodavao je jula meseca, svoju birtiju koja postoji već 40 i više godina, zajedno sa zgradama i inventarom. Kuća se nalazi na Temerinskoj ulici broj 46.” “Gostionica “Kamila” koja se nalazi na živom mestu u Novom Sadu i postoji više od 100 godina, prodaje se iz slobodne ruke. Naslednici Toše Nikolića – Crnogorca. Miletićeva ulica br. 16.”

“Restoracija “Vojvodina”, NoviSad, Dunavska ulica br. 30, potpuno udešena i za svakog posetioca pristupačna. Najbolja domaća kujna, kao i razni mezetluci. Pića iz najboljih podruma. Mole se putnici koji dolaze u Novi Sad da posete restoraciju “Vojvodina” gde će dobiti najbolju uslugu. Na usluzi poštovanoj publici restorater Joca Stojadinović, višegodišnji bivši hotelijer u Nišu i Kraljevu.”

“Izveštavamo poštovanu publiku da smo preuzeli opšte poznatu gostionicu kod “Čika Vuje”, koju ćemo i dalje voditi na opšte zadovoljstvo svih naših gostiju. Jamčimo za izvrsnu srpsku kuhinju, dobro pivo i prirodna vina. Za mnogobrojnu posetu mole Živko Mitrović i M. Bakarić, gostioničari.”

Tekst je preuzet iz knjige “Novi Sad Kafanoligija i prostitucija” autora Zorana Kneževa, koju možete poručiti na br. tel. 064-1258337 ili na mail zoranknezev@gmail.com

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB