Decembar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

decembar 2020.

IZLOŽBE

Program izložbe
DELATNOST GRUPE „ŽIVOT“ NA UMETNIČKOJ I POLITIČKOJ SCENI KRALJEVINE JUGOSLAVIJE TOKOM ČETVRTE DECENIJE 20. VEKA
Od 22. oktobra do 27. decembra
…………………………………………………………..
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Izložba Delatnost grupe „Život“ na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka, autorke msr Marijane Vaščić, laureatkinje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, realizovana je prema master radu nagrađenom prošle godine.

Program tokom decembra:

Radionica za decu
Grafika i pojam multioriginala
…………………………………..
Subota, 12. decembar, 13–14.30 časova

U izložbenoj postavci „Delatnost grupe Život“ otkrićemo sve tajne grafičke umetnosti. Deca će moći da saznaju nešto više o njenim počecima i načinu reprodukovanja (ručnog i mehaničkog umnožavanja). Uz korišćenje različitog likovnog i prirodnog materijala (boja, tuš, krompir, šargarepa itd), dočaraćemo atmosferu jednog grafičkog ateljea.

Autorsko predavanje
Delatnost grupe „Život“ kao odraz promene umetničke i društvene paradigme u Kraljevini Jugoslaviji
msr Marijana Vaščić
………………………………
Četvrtak, 17. decembar, 19 časova

Iako je Kujačićeva izložba sa manifestom „borbene palete“ bila inicijalna kapisla koja je pokrenula stvari i dovela do formiranja grupe, na širem planu, duhovne, likovne, društvene i političke okolnosti su već pripremale tle za začetak socijalnih tendencija u umetnosti i njihovu naizgled neizbežnu sponu sa politikom, o čemu će biti reči u okviru predavanja.

O IZLOŽBI
Izložba se fokusira na delovanje umetničkog kolektiva „Život“ od osnivanja koje se vezuje za 1934. godinu, pa sve do 1940. godine kada je održan njihov poslednji sastanak. Grupa koja je funkcionisala kao umetničko-politički pokret postala je stožer socijalne umetnosti četvrte decenije i sinonim za angažovanu umetnost. Prema konceptu nagrađenog rada, izložene u najvećem broju grafike, ali takođe i odabrani crteži, kroz koje su predstavljeni neki od najznačajnijih radova ključnih protagonista ove grupe. Postavka obuhvata dela iz muzejskih i privatnih kolekcija: Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Fondacije Vujičić kolekcije. Organizacija izložbe je, osim pozajmice dela, zasnovana i na saradnji sa institucijamama i pojedincima, među kojima su Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine i gospođa Mira Kun. Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranje, Srbija. Izložba traje od 22. oktobra do 27. decembra 2020. godine, uz raznovrstan program, koji se odvija u skladu s propisanim merama.

Izložba
MNOGO JAK LOGO ZNAK
Projekat „Muzej mladih“
Od 16. novembra do 22. decembra 2020.
……………………………………………………
Škola za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu

Izložba „Mnogo jak logo znak“ će do 22. decembra 2020. godine biti izložena u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Izložba koju je Spomen-zbirka Pavla Beljanskog realizovala u saradnji sa učenicima i profesorima Škole za dizajn „Bogdan Šuput“, u okviru projekta „Muzej mladih“, bavi se istraživanjem savremenog dizajna i nudi rešenja logotipa za programe muzeja. Akcenat je na pripremi promo-materijala za obeležavanje dva jubileja Spomen-zbirke u 2021. godini: šezdeset godina od otvaranja muzeja i pedeset godina od osnivanja Memorijala umetnika. Radovi učenika su u vidu video projekcije dostupni i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

EDUKATIVNI PROGRAMI

Edukativni program za decu
U SUSRET ROĐENDANU
………………………
Decembar 2020.
……………………..
Rukovodilac projekta: Milica Orlović Čobanov, viši kustos
Stručni sardnici: Jelena Tišma, Dragan Jajić i Viktoria Čikoš

Nastavljamo sa programom U susret rođendanu, čija realizacija se odvija u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Novi Sad. Ovogodišnja Dečija radionica usklađena je s programom Predškolske ustanove pod nazivom „Nove osnove“. Tokom decembra program će pružiti deci mogućnost da kroz temu darivanja i proslave rođendana učestvuju u pripremama za obeležavanje šezdeset godina od otvaranja Spomen-zbirke za javnost 2021. godine. U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, ceo projekat prilagođen je prema propisanim merama, uz organizovanje online radionica.

  • Poštujući nove epidemiološke mere, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će četvrtkom biti otvorena od 10 do 18 časova, umesto dosadašnjeg termina od 13 do 21 čas. Ulaz za publiku je besplatan, uz poštovanje ograničenja broja posetilaca.

**Izvođenje predstave ŠEST PORTRETA PAVLA BELJANSKOG najavljeno za decembar odlaže se zbog aktielne situacije. Predstava je, kao deo projekta „Muzej mladih“, realizovana u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a uz podršku Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Uprave za kulturu grada Novog Sada (koordinatori projekta: Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog; režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih „Mišolovka“).

***U slučaju uvođenja novih preventivnih mera Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo promene ili otkazivanja najavljene programske šeme, u skladu s trenutnom situacijom.

NSugostitelj Broj 10

NSugostitelj Broj 10

Instagram

1,777FanovaLajkuj

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.