Jun u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Jun 2021.

MANIFESTACIJE

Premijera predstave u muzeju:
U OGLEDALU MUZA

Obeležavanje godišnjice rođenja Pavla Beljanskog

Subota, 12. jun u 16 i 18 časova

Premijer predstave: U ogledalu muza

Koordinator: Milica Orlović Čobanov, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Dramatizacija i režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih „Mišolovka“
Pomoćnici režije: Avram Bujić i Danijela Trifković

U junu, kada se obeležava godišnjica rođenja Pavla Beljanskog (19. jun 1892 – 14. jul 1965), u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana premijera predstave „Prijatelj umetnika“, realizovane u saradnji sa Teatrom mladih „Mišolovka“. Premijera se održava u subotu, 12. juna 2021. godine, u dva termina (u 16 i 18 časova). Predstava je realizovana kao deo projekta „Muzej mladih“, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.
Kroz projekat „Muzej mladih“ Spomen-zbirka tokom 2021. godine nastavlja da podstiče unapređenje saradnje između muzeja, udruženja i građana radi povećanja kvaliteta i pristupačnosti muzejskih programa za mlade. Saradnja sa Teatrom mladih „Mišolovka“, sa velikim uspehom ispraćena kod publike igranjem predstave „Šest portreta Pavla Beljanskog“, nastavlja se realizacijom predstave „Prijatelj umetnika“ u režiji Ibre Sakića. Oslanjajući se na dosadašnja istraživanja kustosa, nova predstava reinterpretira prijateljske odnose između darodavca i autora iz njegove kolekcije. Predstava „Prijatelj umetnika“ kroz raznolike aktivnosti (radionice, debate, probe, igranja predstave) doprinosi afirmaciji Spomen-zbirke i upoznavanju šire javnosti sa likom i delom darodavca, kao i razvoju nove publike.

Radionice pohađali: Božidar Tomović, Magdalina Obradović, Tijana Višnjić, Vasilije Zečević, Sofija Skendžić, Hana Gusić, Mateja Kardelis, Snežana Virijević, Teodora Vukša, Edvard Jan Jandrić, Emilija Vasović, Jelena Božin, Marko Glišić, Helena Budimir, Jovan Kokotović, Milana Ćato, Pavle Hrnčić, Petra Protić, Ines Kothai i Andrea Mavić.

*Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta (20 osoba po terminu).
Prisustvo se može prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.

LETO NA TRGU GALERIJA 2021.

Otvaranje manifestacije

24. jun – 26. avgust
četvrtkom u 21 čas

Leto na Trgu galerija

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i
Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u 2021. godini realizuju desetu manifestaciju Leto na Trgu galerija s namerom da se tokom letnjih večeri u vrtovima muzeja, pored osnovne delatnosti, publici prikažu i drugi zaniljivi sadržaji iz kulture. Posetiocima će kao i svake godine biti omogućeno da se, uz raznovrstan program i slobodan ulaz, upoznaju sa nacionalnom umetnošću, ali i sa kulturama različitih zemalja. Program se proširuje novim sadržajima u saradnji sa ambasadama, kulturnim centrima i renomiranim ličnostima iz sveta umetnosti i kulture. U prethodnom periodu pokazalo se da je Leto na Trgu galerija u velikoj meri obogatilo kulturnu ponudu grada Novog Sada tokom letnjih meseci. Zahvaljujući svom konceptu, manifestacija je kompatibilna i sa programskim lukovima Novog Sada – Evropske prestonice kulture – Tvrđava mira, Dunavsko more i Kaleidoskop kulture – zbog usmerenosti ka razvoju međunarodne kulturne saradnje i potreba za adekvatnom afirmacijom Trga galerija. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2021.

29, jun – 2. jul

Tokom letnjeg raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji Novosadsko dečje leto, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad. Kreativne radionice tematski su usklađene sa izložbom Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika, i obeležavanjem dva muzejska jubileja – 60 godina od otvaranja za javnost i 50 godina postojanja Memorijala umetnika. Radionice su organizovane za grupe do 12 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina.

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2021.

Program

U poseti jednom ateljeu – sloboda stvaranja

29. jun

Prilikom posete izložbi Likovi i ličnosti mogu se videti i dela koja prikazuju lične prostore umetnika, one u kojima stvaraju, ali i one u kojima borave i žive. O tome šta sve vidimo u jednom ateljeu, kao i o tome kako bismo organizovali svoj slikarski studio biće teme naše radionice.   

Soba umetnika – volim kvizove

30. jun

Proverićemo našu pažnju i znanje stečeno prilikom obilaska izložbe Likovi i ličnosti, a odgovori na pitanja otkriće nam temu radionice „Soba umetnika“.

Ko je ko? – ljubav prema vajanju

1.jul

Uz igru pitalica i odgovora, kao i priču o tome šta su odlivci skluptura, objašnjenu na primerima iz kolekcije Pavla Beljanskog, bavićemo se ovom granom likovne umetnosti. Sa novim saznanjima postaćemo još bolji vajari nego ranije!

Moja nova umetnička kolekcija

2.jul

Obeležavajući rođendan Spomen-zbirke Pavla Beljanskog crtaćemo male formate na temu rođendanskog slavlja. Organizovani u timove, igraćemo se nabavke dela nastalih na radionici i kao pravi kolekcionari formirati naše muzejske zbirke, izlažući ih u „mini-modelu“ galerije.

GOSTOVANJE: MUZIČKI INTERMECO

Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog
GALERIJA SANU, Beograd
Utorak, 22. jun 2021.

GOSTOVANJE: MUZIČKI INTERMECO

Autor: Jasmina Jakšić Subić, viši kustos, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Nakon premijernog prikazivanja u Novom Sadu (11. septembar – 18. oktobar 2020), izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog, gostovaće u Galeriji SANU u Beogradu. Izložbom Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog Spomen-zbirka prikazuje manje poznatu zbirku muzeja, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici, ali i o kretanjima u muzičkoj industriji u periodu između dva svetska rata. Sačuvana su različita dela čuvenih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i s početka 20. veka (J. S. Baha, Hendla, Hajdna, Mocarta, Betovena, te velikana 19. veka kao što su Šopen, Šubert, List, Vagner, Smetana i drugi). Zastupljeni su snimci izvođenja „uživo“, te je tako Beljanski uzbudljiv muzički život svetskih metropola uneo u svoj dom organizujući soaree, priređujući iskustvo blisko prusustvu u koncertnoj sali. Izložbu prati katalog kolekcije ploča Pavla Beljanskog sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa, i muzikologa prof. dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U TOKU

LIKOVI I LIČNOSTI

Pedeset godina Memorijala umetnika 
8. april – 1. avgust 2021

Promocija monografije

„Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika“
Sreda, 2. jun, 18 časova

Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika

U sredu, 2. juna u 18 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana promocija monografije „Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“. Publikacija je deo istoimenog projekta, podržanog od strane Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, u godini u kojoj muzej slavi i 60 godina od otvaranja. Povodom jubileja priređeno je prvo dosad objavljeno bogato ilustrovano monografsko izdanje o Memorijalu umetnika, sa autorskim tekstovima istoričarki umetnosti Marte Đarmati i Jasmine Jakšić Subić (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog), kao i dr Ane Ereš (Filozofski fakultet, Beograd). Novo izdanje će na promociji predstaviti istoričarke umetnosti mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke, dr Dijana Metlić (Akademija umetnosti u Novom Sadu), dr Jelena Banjac (Muzej grada Novog Sada), recenzent monografije i autorke tekstova u publikaciji.

Kamerna postavka

Velikani beogradske likovne scene u jednom albumu
Album Leposave St. Pavlović

17. jun – 7. jul

Kamerna izložba Velikani beogradske likovne scene u jednom albumu je druga postavka iz serijala posvećenog najznačajnijim darodavcima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Ovom prilikom publici se prikazuje Album Leposave St. Pavlović, specifična umetnička zbirka od 139 radova, koju je slikarka poznatija kao Bela Pavlović poklonila Spomen-zbirci 2000. godine. Album je svojevrsni spomenar Bele Pavlović u kojem je umetnica i profesorka francuskog jezika od 1939. godine sakupljala likovna dela svojih prijatelja. Izložba će publici biti dostupna od 17. juna do 7. jula 2021. godine.

O izložbi Likovi i ličnosti

Pedeset godina Memorijala umetnika, autorke Marte Đarmati. Izložbeni projekat je jedan od programa kojim muzej obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja za javnost. Projekat je, pored izložbe, obuhvatio i realizaciju monografske publikacije o Memorijalu, kao i interaktivne aplikacije za decu i mlade pod nazivom Soba umetnika. Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen 1971. godine povodom proslave desetogodišnjice otvaranja Spomen-zbirke za javnost. Zamišljen je kao postavka portreta, autoportreta i dokumentarnog materijala, posvećena stvaraocima umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Deo izložbe posvećen je samoj sali koja nosi naziv Memorijal umetnika i ranijim postavkama u ovom prostoru, a tokom njenog trajanja, smenjivaće se i kamerni prikazi značajnih akvizicija. Posebnu programsku celinu predstavlja pozorišna predstava „Prijatelj umetnika“ nastala u saradnji sa Teatrom mladih „Mišolovka“. Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Radio-televizije Vojvodine.

Poštujući važeće epidemiološke mere Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo izmene ili odlaganja najavljene programske šeme, u skladu s trenutnom situacijom. Ulaz četvrtkom je besplatan, uz poštovanje ograničenja broja posetilaca.

*** Pratite nas i na muzejskom sajtu www.beljanskimuseum.rs, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook i YouTube kanalu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

NSugostitelj Broj 10

NSugostitelj Broj 10

Instagram

1,777FanovaLajkuj

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.