Jul u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Jul 2021.

MANIFESTACIJE

LETO NA TRGU GALERIJA 2021.

24. jun – 26. avgust
četvrtkom u 21 čas

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i
Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića

Leto na Trgu galerija

Program

Porcelan – od svakodnevice do umetnosti

Predavanje Marije Stoborod Šibanove
29. jul, Zajednički vrt GMS i SZPB

Veliki ljubitelj umetnosti, Marija Stoborod Šibanova, pričaće kako je porcelan od orijentalne atrakcije postao deo našeg svakodnevnog života i kako se uzvisio do umetničkog dela „fine“ primenjene umetnosti. Pored zanimljive priče, publika će imati prilike da uživa u ledenom čaju i čajnom pecivu.

Plavi ptičić

Koncert
8. jul, Zajednički vrt GMS i SZPB

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, koncertom novosadske grupe Plavi ptičić u okviru Leta na Trgu galerija, oživljava sećanja na šezdesete godine 20. veka i tako obeležava šest decenija od osnivanja. Izvodeći pesme rok i pop ikona, Plavi ptičić podsetiće nas na najveće evropske i svetske hitove iz 60-ih godina.

Leto je krivo za sve

Filmsko veče
15. jul, Zajednički vrt GMS i SZPB

U znaku svog jubileja, Spomen-zbirka organizuje projekciju filma Leto je krivo za sve. Reč je o ranom ostvarenju reditelja i scenariste Puriše Đorđevića, snimljenom upravo u godini u kojoj je legat na Trgu galerija, davne 1961. godine, otvoren za poštovaoce umetnosti. Romantična komedija, okupila je imena poput Mije Aleksića, Olge Nađ, Sonje Hlebš, Milene Dravić, Vlastimira Đuze Stojiljkovića i drugih velikana jugoslovenske glume.

Novosadska tura – vremeplov u šezdesete

Predavanje Srđana Boškovića
22. jul, Zajednički vrt GMS i SZPB

Obeležavajući šest decenija postojanja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Vas poziva na nesvakidašnju putopisnu priču, u Novi Sad šezdesetih godina 20. veka. Vremeplovom će upravljati Srđan Bošković, istoričar, predsednik Udruženja turističkih vodiča Novog Sada i autor ,,Novosadskih tura“, organizovanih pod okriljem Turističke agencije „Putokaz 021“.

Italija – raj za ljubitelje umetnosti

Kviz o italijanskoj kulturi sa Nikolom Kostićem
29. jul, Zajednički vrt GMS i SZPB

Kviz master, Nikola Kostić, poznatiji kao Li Men, pripremiće specijalna pitanja iz oblasti italijanske likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma kako bi publika proverila svoje znanje o bogatoj kulturi ove mediteranske zemlje. Ekipu od četiri člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4899 013 do 25. jula.

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2021.

29, jun – 2. jul

Tokom letnjeg raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji Novosadsko dečje leto, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad. Kreativne radionice tematski su usklađene sa izložbom Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika, i obeležavanjem dva muzejska jubileja – 60 godina od otvaranja za javnost i 50 godina postojanja Memorijala umetnika. Radionice su organizovane za grupe do 12 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina.

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2021.

Program

Ko je ko? – ljubav prema vajanju

1.jul

Uz igru pitalica i odgovora, kao i priču o tome šta su odlivci skluptura, objašnjenu na primerima iz kolekcije Pavla Beljanskog, bavićemo se ovom granom likovne umetnosti. Sa novim saznanjima postaćemo još bolji vajari nego ranije!

Moja nova umetnička kolekcija

2.jul

Obeležavajući rođendan Spomen-zbirke Pavla Beljanskog crtaćemo male formate na temu rođendanskog slavlja. Organizovani u timove, igraćemo se nabavke dela nastalih na radionici i kao pravi kolekcionari formirati naše muzejske zbirke, izlažući ih u „mini-modelu“ galerije.

U TOKU

GOSTOVANJE: MUZIČKI INTERMECO

Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog
GALERIJA SANU, Beograd

GOSTOVANJE: MUZIČKI INTERMECO

Autor: Jasmina Jakšić Subić, viši kustos, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Koordinator: dr Katarina Živanović, Galerija SANU

Beogradska postavka izložbe Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog, realizovana je u saradnji sa Galerijom SANU. Izložba prikazuje u celini manje poznatu zbirku muzeja, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici, ali i o kretanjima u muzičkoj industriji u periodu između dva svetska rata. Zastupljeni su snimci izvođenja „uživo“, te je Beljanski uzbudljiv muzički život svetskih metropola uneo u svoj beogradski dom organizujući soaree, čiji je neizostavni segment bilo slušanje muzike.

Izložbu prati katalog kolekcije ploča Pavla Beljanskog, a tokom jula biće održana autorska tumačenja, koncerti kao i predavanja sa aspekta muzikologije.

Realizaciju postavke u Galeriji SANU podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

LIKOVI I LIČNOSTI

Pedeset godina Memorijala umetnika 
8. april – 1. avgust 2021

Kamerna postavka

Poklon u čast velikog prijateljstva Jefto Perić
8.jul – 1. avgust

Kamerna izložba Poklon u čast velikog prijateljstva je treća postavka iz serijala posvećenog najznačajnijim darodavcima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavka će prikazati artefakte koje je slikareva supruga, Sesili Perić, poklonila Spomen-zbirci. Prijateljstvo Pavla Beljanskog i Jefte Perića počelo je u Parizu 1929. godine i trajalo je tri i po decenije. Njihovo uzajamno poštovanje i poverenje je u velikoj meri doprinelo nastanku kolekcije Beljanskog jer je kolekcionar rado uvažavao mišljenje svog prijatelja kada je u pitanju bio odabir umetničkih dela. Kamerna izložba je izbor iz poklona Sesili Perić, koji je omogućio da proširimo saznanja o Jefti Periću kao velikom prijatelju Beljanskog, značajnom predstavniku srpske umetnosti 20. veka, borcu za prava umetnika i cenjenom pedagogu. Izložba će publici biti dostupna od 8. jula do 1. avgusta 2021. godine.

Predavanje

Mesto susreta reprezentativnog i privatnog
15. jul, 19 časova

Predavač: Jasmina Jakšić Subić, viši kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Koncept Memorijala umetnika menjao se vremenom: od želje da se u stalnoj postavci Spomen-zbirke vizuelno povežu dela iz kolekcije, autori i darodavac, do tematskih izložbi. O svom tumačenju Memorijala umetnika kao svedočanstva da je izmenom vizura moguće doći do novih saznanja neophodnih za napredak koji čini muzej „živim organizmom“, govoriće istoričarka umetnosti Jasmina Jakšić Subić, autorka jednog od tekstova u monografskoj publikaciji o Memorijalu umetnika.

Filmsko veče

Risto Stijović
24. jul, 17 časova

Zahvaljujući podršci Programskog arhiva Radio-televizije Srbije, u okviru programa izložbe, biće prikazana dokumentarna TV emisija Risto Stijović iz serijala Slikari i vajari (režija Mika Milošević, RTV Beograd). Posetioci Spomen-zbirke svakodnevno su u prilici da sagledaju suptilnost majstorstva Rista Stijovića, kroz pet vrhunskih dela zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog: Karijatida (1931), Orao (1933), Sova (1934), Devojčica (1936) i Devojka (1958).

Vajari mlađe generacije u Memorijalu umetnika

Predavač: Marta Đarmati, viši kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog
29. jul, 19 časova

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka naručivala portrete umetnika koji su nedostajali Memorijalu umetnika od istaknutih predstavnika mlađe generacije srpskih vajara. Ovi umetnici, čija dela i danas krase mnoga javna mesta širom nekadašnje Jugoslavije, upotpunili su fond Spomen-zbirke. O njihovim skulpturama u postavci izložbe Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika i politici nabavke muzejskih predmeta Spomen-zbirke u poslednjim decenijama 20. veka govoriće Marta Đarmati, autorka izložbe.

Kamerna postavka

Velikani beogradske likovne scene u jednom albumu
Album Leposave St. Pavlović

17. jun – 7. jul

Kamerna izložba Velikani beogradske likovne scene u jednom albumu je druga postavka iz serijala posvećenog najznačajnijim darodavcima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Ovom prilikom publici se prikazuje Album Leposave St. Pavlović, specifična umetnička zbirka od 139 radova, koju je slikarka poznatija kao Bela Pavlović poklonila Spomen-zbirci 2000. godine. Album je svojevrsni spomenar Bele Pavlović u kojem je umetnica i profesorka francuskog jezika od 1939. godine sakupljala likovna dela svojih prijatelja. Izložba će publici biti dostupna od 17. juna do 7. jula 2021. godine.

Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika

O izložbi Likovi i ličnosti

Pedeset godina Memorijala umetnika, autorke Marte Đarmati. Izložbeni projekat je jedan od programa kojim muzej obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja za javnost. Projekat je, pored izložbe, obuhvatio i realizaciju monografske publikacije o Memorijalu, kao i interaktivne aplikacije za decu i mlade pod nazivom Soba umetnika. Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen 1971. godine povodom proslave desetogodišnjice otvaranja Spomen-zbirke za javnost. Zamišljen je kao postavka portreta, autoportreta i dokumentarnog materijala, posvećena stvaraocima umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Deo izložbe posvećen je samoj sali koja nosi naziv Memorijal umetnika i ranijim postavkama u ovom prostoru, a tokom njenog trajanja, smenjivaće se i kamerni prikazi značajnih akvizicija. Posebnu programsku celinu predstavlja pozorišna predstava „Prijatelj umetnika“ nastala u saradnji sa Teatrom mladih „Mišolovka“. Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Radio-televizije Vojvodine.

Poštujući važeće epidemiološke mere Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo izmene ili odlaganja najavljene programske šeme, u skladu s trenutnom situacijom. Ulaz četvrtkom je besplatan, uz poštovanje ograničenja broja posetilaca.

*** Pratite nas i na muzejskom sajtu www.beljanskimuseum.rs, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook i YouTube kanalu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

NSugostitelj Broj 10

NSugostitelj Broj 10

Instagram

1,777FanovaLajkuj

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.