Zapisnik sa sastanka Upravnog odbora UGONS-a 20.03.2021.

Mart 2021. godine

Vreme održavanja: 20.03.2021.
početak: 12:00h
završetak: 15:30h
prisutni: 7 članova UO, 3 člana su opravdano odsutna, spisak u prilogu

Na predlog predsednika UGONS-a, Milenka Mijića sazvana je ova sednica upravnog odbora, nakon koje je održana i proširena sednica članova UGONS-a.


DNEVNI RED

  1. Izveštaj sa sastanka sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija i Ministarstva turizma
  2. Izbor sekretara UGONS-a
  3. Izbor novog člana UO
  4. Razno

Preuzmite kompletan dokument sa zapisnikom sa sastanka:

RASPRAVA

Izveštaj sa sastanka sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija i Ministarstva turizma

Milenko Mijić je otvorio sastanak i upoznao prisutne članove da je na inicijativu predstavnika Ugons-a, predstavnika ugostitelja Beograda, predstavnika udruženja noćnih barova NOB i predstavnika IVENT industrija 19.marta.2021.godine održan sastanak u Vladi Republike Srbije sa Premijerkom Anom Brnabić, Ministrom finansija Sinišom Malim i Ministarkom turizma Tatjanom Matić.

U uvodnom izlaganju je naveo je da su predstavnici ugostitelja i Ivent industrije izneli sve probleme sa kojima se suočavamo već godinu dana i da je situacija krajnje ozbiljna. Nakon vrlo iscrpne rasprave premijerka je iznela stav da je država prepoznala da su najugroženije kategorije ugostitelja noćni klubovi i sale za proslave jer je njima totalno uskraćeno pravo na rad i da je država spremna da da direktnu finansijsku pomoć ovim kategorijama ugostiteljskih objekata, ali da isto tako postoji problem kako da se ti objekti prepoznaju s obzirom da se u Agenciji za privredne registre vode pod šifrom kafe barovi ili restorani.

Što se tiče ostalih kategorija ( objekti koji su radili sa skraćenim radnim vremenom…) država je u mogućnosti da im pomogne jedino kroz dodelu „minimalca“ i kredita Agencije za privredni razvoj.

Milenko Mijić je istakao da su novosadski ugostiitelji bili uskraćeni za navedene kredite jer maltene nikome od naših kolega u prethodnom periodu nije odobren kredit nakon čega je Ministar Mali obećao da će u narednom periodu biti odobreni.

Jedan od ključnih zahteva svih naših predstavnika  je bio da se otpišu porezi i doprinosi koje poslodavci obračunavaju i plaćaju iz bruto zarada za svoje zaposlene radnike, za ono vreme kada nam je bio zabranjen rad, ili nam je bitno smanjen poslovni kapacitet, zbog smanjenja radnog vremena i ograničavanja broja gostiju po kvadratnom metru. Kao odgovor na ovaj zahtev Ministar finansija je odbio zahtev uz konstataciju da Vlada RS i on kao ministar ne može to da predloži, ili uradi jer to nije po zakonu..!? 

Milenko Mijić je takođe predočio predstavnicima vlasti da smatra da nije u redu to što je krizni štab zabranio šalter prodaju jer prilikom takve prodaje ne postoji bojazan od zaražavanja s obzirom da nema okupljanja i zadržavanja ispred objekata.

Takođe je naveo i to da od momenta kada krizništab odobri ponovni rad ugostiteljskim objektima to ne bude do 20h već minimum do 22h.

Zaključak sastanka je bio da se u narednim danima nastave razgovori o traženju potencijalnih mogućnosti i najboljih modaliteta dodatne pomoći i da će isto tako i Ministarstvo finansija i Ministarstvo turizma sa svojim timovima razmotriti način pomoći.

Nakon izlaganja Milenka Mijića prisutni članovi su izneli svoje mišljenje i komentare 

ZAKLJUČAK:

Predložiti premijerki i predstavnicima Ministarstava da kao jednu od mogućnosti za prepoznavanje kategorije noćnih klubova i sala za proslave možemo dobiti od SOKOJ-a jer oni nevezano za šifre iz APR-a imaju svoje kategorije ( diskoteke, noćni barovi, svečane sale…) i tako i  vode korisnike.

Kako je otpis poreza i doprinosa jedan od ključnih zahteva, koji Vlada zbog zakonskih odredbi nije u mogućnosti da odobri, udruženje će i dalje tražiti da se porezi i doprinosi odlože ili da se odobri reprogram za plaćanje istih.

Nadalje dogovoreno je da se pređe na sledeću temu dnevnog reda a da se o svim našim problemima diskutuje pod tačkom razno.


Izbor sekretara UGONS-a

Kao uvod u ovu tačku dnevnog reda Tatjana Medved je iznela činjenicu da je UGONS nažalost usled smrti Dragana Stanojevića ostao bez sekretara i da bi trebalo imenovati novog. Prisutnima je predložila da to bude Ružica Ćoškov kao dugogodišnji radnik Ugons-a i neko ko je upoznat sa celokupnim poslovanjem u svim sferama delovanja. Prisutni članovi su se složili sa predlogom.

Ružica Ćoškov se zahvalila prisutnima na ukazanom poverenju i obećala da će opravdati poverenje članova UO i nastaviti da radi svoj posao onako kako ga je radila i do sada.

ZAKLJUČAK:

Za novog sekretara UGONS-a jednoglasno je izabrana Ružica Ćoškov


Izbor novog člana UO

Kako nas je nažalost napustio još jedan član UO Ružica Ćoškov je upoznala prisutne članove da treba imenovati novog člana i dala predlog da to bude jedan od dvojice pridruženih članova UO Boško Lučar – Čarolija ili Davor Kovačević – Camelot.

ZAKLJUČAK:

Ovo pitanje će se rešavati na nekom od narednih sastanaka jer navedeni članovi iz opravdanih razloga nisu prisustvovali ovoj sednici


Razno

Već je opšte poznata činjenica da Udruženje UGONS već godinama insistira na tome da dobije mogućnost da ima svog predstavnika u gradskim, pokrajinskim pa i republičkim institucijama.S tim u vezi Branislav Ilić je dao predlog da je sada možda pravi momenat da tražimo mogućnost ulaska našeg predstavnika u radne grupe bar na lokalnom nivou.

ZAKLJUČAK:

Uputiti dopise za sastanak sa predstavnicima grada i pokrajine sa temom podnošenja inicijative za ulazak našeg predstavnika u radne grupe

Nakon što je UO završio svoju sednicu , sastanku su se pridružili i predstavnici noćnih klubova i sala za proslave. Spisak u prilogu.

Moramo istaći i to da je iako smo ih putem viber grupe obavestili i pozvali na sastanak jer su oni bili takoreći „glavna tema“ odziv bio veoma mali i nezadovoljavajuć jer su oni trebali da nam daju smernice kako da dođemo do rešenja za pomoć koju im daje država.

Milenko Mijić i Tatjana Medved su upoznali prisutne kolege sa izveštajima sa sastanka sa predstavnicima Vlade RS kao i sa tokom sastanka UO nakon čega se pristupilo razmatranju najboljeg rešenja kako da država prepozna ove dve kategorije.

Bilo je raznih predloga ali su se prisutni na kraju složili da je predlog UO da Sokoj priloži državi relevantne podatke.


Milenko Mijić se zahvalio prisutnima što su se odazvali sastanku i što su prepoznali da se članovi UO trude da na bilo koji način pronađu mogućnost da svi zajedno dođemo do što boljih uslova za rad u ovim teškim trenucima kada je cela planeta pogođena pandemijom.

Sastanak završen oko 15:30h

Zapisnik sačinila:
Ružica Ćoškov

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB