Uvedene nove mere u Novom Sadu

Novosađani od danas moraju u svim zatvorenim prostorima da nose zaštitne maske, kao i u većini otvorenih javnih prostora, kao što su parkovi, dečija igrališta, sportski tereni ili Kej, prenosi 021.

Prema naredbi gradske vlasti, koja odmah stupa na snagu, obavezno je i držanje rastojanja od najmanje 1,5 metara.

Takođe, zabranjuje se okupljanje u zatvorenom prostoru više od pet osoba. Ukoliko to nije moguće, neophodno je da se obezbedi distanca od 1,5 metara uz odgovarajuće mere lične zaštite. Za sprovođenje ove dve mere zaduženi su vlasnici, odnosno korisnici zatvorenih prostora.

Maske i fizička distanca od minimum 1,5 metara obavezne su i u parkovima, igralištima, skejt parkovima, teretanama na otvorenom, tartan stazama za trčanje.

Gradskom saobraćajnom preduzeću je naređeno da ne dozvoli ulaz u autobuse osobama koje nemaju masku.

Ugostiteljima je naređeno da težište svoje delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu, uz primenu odgovarajućih mera zaštite.

Na ulazu u sve objekte javne namene građanima će se meriti temperatura, a na ulaze će biti postavljena sredstva za dezinfekciju i dezobarijere.

„Gradskom zelenilu“ je naređeno da ograniči broj ljudi koji mogu da budu na Štrandu i da obezbedi održavanje fizičke distance.

Takođe, ograničen je broj posetilaca i na otvorenim i zatvorenim bazenima Spensa, gde će se rad organizovati u smenama ne dužim od tri sata. Spens će, između ostalog, morati i da prilagodi cenovnik korišćenja bazena.

Naređen je pojačan rad svih javnih komunalnim i javnih preduzeća, „naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina“. Inspekcija mora da organizuje rad tako da svi delovi inspekcijske službe kontrolišu primenu novih mera u Novom Sadu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su mere privremenog karaktera i da će se one popuštati kako se bude popravljala epidemiološka situacija. Po njegovim rečima, situacija u Novom Sadu je nestabilna, ali ne zahteva uvođenje vanredne situacije. U Novom Sadu se dnevno zarazi između 20 i 40 osoba, rekao je gradonačelnik.

Izvor: 021.rs

Source021

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB