Spomen-zbirka Pavla Beljanskog – program za jun

jun 2020.

Umetnici perom Pjera Križanića

Nova postavka Memorijala umetnika

20- maj – 14. jun 2020.

Autor: Marta Đarmati, kustos
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Izložba posvećena Petru Pjeru Križaniću (19. maj 1890 – 31. januar 1962), jednom od rodonačelnika jugoslovenske karikature kao likovne discipline, pripremljena povodom 130 godina od njegovog rođenja, prikazuje 10 radova ovog stvaraoca, iz Zbirke likovne umetnosti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavkom Umetnici perom Pjera Križanića Spomen-zbirka nastavlja sa obeležavanjem značajnih godišnjica pojedinih autora iz kolekcije, predstavnika epohe srpskog modernizma. Publika je u prilici da pogleda jednistvenu galeriju portreta stvaralaca zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog i njihovih savremenika, kao i jedan autoportret. Umetnici perom Pjera Križanića je druga postavka Memorijala umetnika u 2020. godini, a prvom izložbom tokom februara predstavljen je izbor iz stvaralaštva Živka Stojsavljevića, Petra Dobrovića, Stojana Aralice, Sretena Stojanovića i Koste Miličevića. Postavka je dostupna do 14. juna 2020. godine.

Peštanski đaci

PETAR DOBROVIĆ, ZORA PETROVIĆ, IVAN RADOVIĆ I IVAN TABAKOVIĆ

18. jun – 23. avgust 2020.

Autor: Marta Đarmati, kustos
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

U četvrtak, 18. juna u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković. Ovim otvaranjem, kao i temom koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstaviće publici nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Postavka, od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, će uz dokumentarne panoe približiti posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom, odgovarajući na teme programskih lukova „Tvrđava mira“ i „Dunavsko more“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, aktuelnih u periodu trajanja izložbe.

Tematsko predavanje

Akademija lepih umetnosti u Budimpešti i mađarska avangarda

Četvrtak, 25. jun 2020, 19 časova.

Na prvom od tri tematska predavanja u okviru pratećeg programa izložbe autorka Marta Đarmati govoriće o istorijatu Akademije lepih umetnosti u Budimpešti, osnovane 1871. godine, njenim najznačajnijim profesorima i studentima, kao i uticaju pripadnika Umetničke kolonije u Nađbanji i drugih fenomena mađarske avangarde na reforme u školovanju mladih umetnika u mađarskoj prestonici u prvim decenijama dvadesetog veka.

Instagram

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.