Spomen-zbirka Pavla Beljanskog – program za jul

jul 2020.

Izložba Peštanski đaci

PETAR DOBROVIĆ, ZORA PETROVIĆ, IVAN RADOVIĆ I IVAN TABAKOVIĆ

18. jun – 23. avgust 2020.

Autor: Marta Đarmati, kustos
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog


Izložba Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković, koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstavlja nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom, odgovarajući na teme programskih lukova „Tvrđava mira“ i „Dunavsko more“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, aktuelnih u periodu trajanja izložbe. Izložbu je kroz otvaranje i prateći program posebno podržalo Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske, „Kolegijum Hungarikum“.

Programi tokom jula

Četvrtak, 2. jul 2020, 19 časova
TV film
Ivan Tabaković – serijal Slikari i vajari

(RTV Beograd, režija Gojko Škarić, scenario Irina Subotić)

U okviru pratećeg programa izložbe Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana projekcija dokumentarnog filma o Ivanu Tabakoviću, iz serijala Slikari i vajari. Film iz 1986. godine prati umetnički razvoj Ivana Tabakovića od samih početaka, kada je njegovo slikarstvo bilo okupirano impresionističkim tretiranjem svetla i simbolističkom atmosferom, pa sve do poznih ostvarenja eksperimentalnog karaktera.

Četvrtak, 9. jul 2020, 19 časova
Peštanski đaci u Parizu
Tematsko predavanje u okviru programa Frankofonija 2020.

Autorka izložbe Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković Marta Đarmati će sa ovom temom ukazati na ulogu dva grada, Budimpešte i Pariza na likovno formiranje i sazrevanje slikara. Program Frankofonije 2020. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i prethodnih godina organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje novosadskog muzeja sa frankofonim udruženjima i Francuskim institutom u Srbiji.

Subota, 18. jul 2020, 13 časova
Dečija radionica
Kad porastem biću slikar

Kroz priču o školovanju Petra Dobrovića, Zore Petrović, Ivana Radovića i Ivana Tabakovića na Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti, deca će saznati na koje načine su nekada nadareni mladići i devojke sticali dobre osnove da postanu umetnici, ali i u kojim se školama danas uče slikarstvo, vajarstvo, grafika i druge likovne veštine. Na malim štafelajima oprobaćemo se u crtanju i slikanju ljudske figure i mrtve prirode.

Četvrtak, 23. jul 2020, 19 časova
TV film
Zora Petrović – serijal Slikari i vajari

(RTV Beograd, režija Mika Milošević, scenario Vera Ristić)

U okviru pratećeg programa izložbe Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana projekcija dokumentarnog filma o Zori Petrović, iz serijala Slikari i vajari.

Leto na trgu galerija

Otvaranje manifestacije

2. jul – 27. avgust 2020.
Programi se održavaju četvrtkom u 21h
Lokacija: Zajednički vrt Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog


U četvrtak, 2. jula počinje deveta manifestacija Leto na Trgu galerija koju tokom letnjih meseci organizuju tri muzejske institucije na Trgu galerija – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Ovogodišnji ciklus programa ispunjen je koncertima, predavanjima, projekcijama i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, publika će moći da uživa u vrtovima tri muzeja, a pojedini programi odvijaće se i na samom Trgu galerija. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Programi tokom jula

Četvrtak, 2. jul, 21 čas
Koncert „Klo klo“
Svečano otvaranje

U znaku dobre saradnje s Francuskim institutom u Srbiji – Ogrankom u Novom Sadu, manifestacija započinje koncertom poznatog akustičkog ansambla „Klo klo“ iz Novog Sada. Povodom otvaranja manifestacije Leto na Trgu galerija, stvoriće nezaboravnu atmosferu frankofonim temama i muzikom bliskom tzv. „jazz manouche“.

Četvrtak, 9. jul, 21 čas
Kviz Koliko smo „kulturni”?
sa Nikolom Kostićem

Poznati kviz-master iz Novog Sada, Nikola Kostić Li Men, pripremiće specijalna pitanja iz likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma kako bi publika proverila svoje znanje iz ovih oblasti. Ekipu od četiri člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4899 013 do 6. jula.

Četvrtak, 16. jul, 21 čas
Putopis Slađane Velendečić Milaković

Crtice iz Kopenhagena ili kako je sever Evrope izgubio epitet hladni
Kroz priču o Kopenhagenu i Dancima stvorićemo hygge (zabavu) na Trgu galerija, zajedno sa Slađanom Velendečić Milaković, muzealkom i zaljubljenicom u putovanja.

Četvrtak, 23. jul, 21 čas
Filmsko veče
Ruben Brant, kolekcionar / Ruben Brandt, a gyüjtő

Kolegijum Hungarikum i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog priređuju filmsko veče uz višestruko nagrađivan mađarski animirani film Ruben Brant, kolekcionar, reditelja, scenariste i animatora Milorada Krstića, iz 2018. godine.

Četvrtak, 30. jul, 21 čas
Predavanje Marije Stoborod Šibanov
Ruska čajanka: tradicija i umetnost

Zahvaljujući Ruskinji zaljubljenoj u umetnost, istoriju i gastronomiju, publika će uz degustaciju posebnog ledenog čaja i kolačića, imati priliku da čuje zanimljive priče na temu čaja.

Instagram

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.