Izložba „Peštanski đaci“

18. jun – 23. avgust 2020.

Peštanski đaci:
Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković

18. jun – 23. avgust 2020.

Autor: Marta Đarmati, kustos
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

U četvrtak, 18. juna u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog otvorena je izložba Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković.

Ovim otvaranjem, kao i temom koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstavila je publici nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika.

Postavka, od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, će uz dokumentarne panoe približiti posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom, odgovarajući na teme programskih lukova „Tvrđava mira“ i „Dunavsko more“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, aktuelnih u periodu trajanja izložbe.

Instagram

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.