Nove mere u Novom Sadu, maksimalno okupljanje 10 ljudi

U Novom Sadu je od danas zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i u zatvorenom, odlučio je Gradski štab za vanredne situacije, piše 021.rs.

U saopštenju se navodi da je Štab, prateći epidemiološku situaciju u Novom Sadu, usvojio niz novih mera koje stupaju na snagu odmah.

Od danas je zabranjeno organizovano okuplјanje više od 10 osoba na javnim prostorima u zatvorenom i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1.5 metara.

Takođe, svim ugostitelјskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima, ograničeno je radno vreme na period od 6 do 21 čas, a onima sa baštom do 23 časa. Ova obaveze ne odnosi se na rad firmi koje ne pružaju usluge stanovništvu, kao i na rad državnih organa i javnih službi. Ugostitelji su dužni da u ugostitelјskim objektima koji imaju baštu radno vreme u zatvorenom delu objekta ograniče do 21 čas, a u bašti do 23 časa.

Svim prodavnicama i tržnim centrima radno vreme je takođe ograničeno od 6 do 21 čas. Ovo ograničenje ne odnosi se na apoteke, benzinske pumpe (u kojima tokom noći može da se prodaje samo gorivo) i šaltersku prodaju hrane.

Set mera predviđa i da se u svim javnim zatvorenim prostorima, trgovinama, ugostitelјskim objektima, baštama i drugim objektima gde se prodaje roba i pružaju usluge, ograničava broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne u objektu, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutna jedna osoba. Na svim ulazima u objekat od sada će morati da bude jasno istaknuto obaveštenje o broju onih koji mogu biti istovremeno prisutni u njemu.

Gradski štab je naveo da je, imajući u vidu da epidemiološka situacija nije bolјa u odnosu na prethodne dane i sagledavajući procenat zauzetosti bolničkih kapaciteta, neophodno bilo uvesti dodatne mere. Neophodno je imati u vidu i apel naših lekara koji svakodnevno ukazuju da je klinička slika obolelih sve teža, kao i da proces izlečenja traje sve duže. Privremene bolnice u tom slučaju ne bi imale smisao kao u martu i aprilu, imajući u vidu da je sve više onih koji su na bolničkom lečenju i kojima je neophodan konstantan nadzor lekara, što neće biti moguće obezbediti u tom broju ukoliko ne budemo poštovali mere. Grad Novi Sad apeluje i poziva građane da zajedno, još jednom, pokažemo svoju zrelost, solidarnost i svest kako o trenutnoj situaciji, tako i o mogućoj budućoj težoj – stoji u obaveštenju štaba.

Grad Novi Sad mora da nastavi da živi i njegovi građani moraju da nauče da funkcionišu u ovim izmenjenim okolnostima. Potrebno je samo da se pridržavaju jednostavnih mera zaštite. Međutim, ukoliko se pokaže da trenutne mere ne daju rezultate, one će, u kratkom roku, biti izvesno pooštrene – navode u Štabu.

Izvor: 021.rs

Source021

Dan grada Novog Sada

Udruženje ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 želi svim sugrađanima sretan Dan grada Novog Sada.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB