Nove mere u Novom Sadu, maksimalno okupljanje 10 ljudi

U Novom Sadu je od danas zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i u zatvorenom, odlučio je Gradski štab za vanredne situacije, piše 021.rs.

U saopštenju se navodi da je Štab, prateći epidemiološku situaciju u Novom Sadu, usvojio niz novih mera koje stupaju na snagu odmah.

Od danas je zabranjeno organizovano okuplјanje više od 10 osoba na javnim prostorima u zatvorenom i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1.5 metara.

Takođe, svim ugostitelјskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima, ograničeno je radno vreme na period od 6 do 21 čas, a onima sa baštom do 23 časa. Ova obaveze ne odnosi se na rad firmi koje ne pružaju usluge stanovništvu, kao i na rad državnih organa i javnih službi. Ugostitelji su dužni da u ugostitelјskim objektima koji imaju baštu radno vreme u zatvorenom delu objekta ograniče do 21 čas, a u bašti do 23 časa.

Svim prodavnicama i tržnim centrima radno vreme je takođe ograničeno od 6 do 21 čas. Ovo ograničenje ne odnosi se na apoteke, benzinske pumpe (u kojima tokom noći može da se prodaje samo gorivo) i šaltersku prodaju hrane.

Set mera predviđa i da se u svim javnim zatvorenim prostorima, trgovinama, ugostitelјskim objektima, baštama i drugim objektima gde se prodaje roba i pružaju usluge, ograničava broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne u objektu, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutna jedna osoba. Na svim ulazima u objekat od sada će morati da bude jasno istaknuto obaveštenje o broju onih koji mogu biti istovremeno prisutni u njemu.

Gradski štab je naveo da je, imajući u vidu da epidemiološka situacija nije bolјa u odnosu na prethodne dane i sagledavajući procenat zauzetosti bolničkih kapaciteta, neophodno bilo uvesti dodatne mere. Neophodno je imati u vidu i apel naših lekara koji svakodnevno ukazuju da je klinička slika obolelih sve teža, kao i da proces izlečenja traje sve duže. Privremene bolnice u tom slučaju ne bi imale smisao kao u martu i aprilu, imajući u vidu da je sve više onih koji su na bolničkom lečenju i kojima je neophodan konstantan nadzor lekara, što neće biti moguće obezbediti u tom broju ukoliko ne budemo poštovali mere. Grad Novi Sad apeluje i poziva građane da zajedno, još jednom, pokažemo svoju zrelost, solidarnost i svest kako o trenutnoj situaciji, tako i o mogućoj budućoj težoj – stoji u obaveštenju štaba.

Grad Novi Sad mora da nastavi da živi i njegovi građani moraju da nauče da funkcionišu u ovim izmenjenim okolnostima. Potrebno je samo da se pridržavaju jednostavnih mera zaštite. Međutim, ukoliko se pokaže da trenutne mere ne daju rezultate, one će, u kratkom roku, biti izvesno pooštrene – navode u Štabu.

Izvor: 021.rs

Source021

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB