Maj u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Maj 2021.

MANIFESTACIJA: MUZEJI ZA 10 

12–18. maj, 10–22 časa

U okviru najveće nacionalne muzejske manifestacije, od 12. do 18. maja, u pripremi je raznovrstan program pod sloganom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ (The Future of Museums: Recover and Reimagine), uz besplatan ulaz za posetioce u Srbiji i Novom Sadu. Manifestacijom čiji je cilj popularizacija muzeja i njihovo približavanje publici, tokom sedam dana trajanja obeležavaju se muzejski događaji i datumi od međunarodnog značaja, 17. Evropska noć muzeja (15. maj), Međunarodni dan muzeja (18. maj) i nacionalna Nedelja muzeja. Izložba Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika, jedan je od programa kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji, ujedno obeležavajući 50 godina postojanja Memorijala umetnika i 60 godina od otvaranja muzeja za javnost.

Fotografija: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Program:

Autoportreti i portreti iz Likovne zbirke 

Predavanje uz tumačenje na znakovnom jeziku 
Sreda, 12. maj, 18 časova

Predavač: dr Ana Ereš, Filozofski fakultet, Beograd
Tumač: Nina Baranovski, Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik

O svom viđenju autoportreta i portreta umetnika-prijatelja, koji ukazuju na različite aspekte modernog društva, govoriće istoričarka umetnosti dr Ana Ereš, autorka jednog od tekstova u monografiji objavljenoj povodom pedesetogodišnjice Memorijala umetnika.  

Milan Milovanović 

Filmsko veče 
Četvrtak, 13. maj, 18 časova

U okviru programa izložbe Likovi i ličnosti, na kojoj je Autoportretom iz 1902. godine predstavljen i slikar Milan Milovanović, zahvaljujući podršci Programskog arhiva Radio-televizije Srbije biće prikazan „filmski“ portret ovog umetnika, iz serijala Slikari i vajari. 

Snoviđenja – Veče muzike za flautu Hermana Biftinka

Koncert
Petak, 14. maj, 18 časova

Trio „FLART“, koji sačinjavaju Marijana Josipović Mirković – flauta, Jelena Krmpotić-Borbelj – flauta i  Filip Milisavljević – klavir, zajedno sa gostima koncerta, nastupiće u okviru manifestacije Muzeji za 10. Na programu su dela Hermana Biftinka, komponovana za flautu.

17. EVROPSKA NOĆ MUZEJA

Subota, 15. maj, 10–22 časa

Fotografija: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Grafika je bolja uz igru linija i polja 

11–12.30 časova
Radionica za decu sa Sonjom Ardan 

Analizirajući igru svetlih linija i tamnih polja kojom je oblikovan portret slikara LJube Ivanovića sa izložbe Likovi i ličnosti, deca će imati priliku da se oprobaju u tehnici grafike. Na taj način stvoriće svoj svet, po uzoru na umetnike iz muzejske kolekcije.

U susret rođendanu – žurka na Trgu galerija

12.30–14 časova
Dečja radionica/izložba

Kao odgovor na izazov za priključivanje proslavi šezdeset godina od otvaranja muzeja, Spomen-zbirka za najmlađu publiku organizuje rođendansku žurku na Trgu galerija. 

Svaki rad na temu sakupljanja i rođendana poklonjen „čika Paji“, ujedno će biti i ulaznica, a inspiraciju mogu pronaći u publikaciji „U susret rođendanu“. 

„Prijatelj umetnika“ – javni čas Teatra mladih „Mišolovka“

17 časova

Povodom obeležavanja Evropske noći muzeja će biti održan javni čas u okviru pripreme predstave „Prijatelj umetnika“, koju Spomen-zbirka realizuje u sardnji sa Teatrom mladih „Mišolovka“ kao deo projekta Muzej mladih. Premijera predstave biće održana u junu, povodom obeležavanja godišnjice rođenja Pavla Beljanskog.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Soba umetnika – Reimagine

Autorsko tumačenje izložbe i promocija aplikacije Soba umetnika
Utorak, 18. maj, 18 časova

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Marta Đarmati, autorka izložbe Likovi i ličnosti, predstaviće postavku kojom Spomen-zbirka obeležava 50 godina postojanja Memorijala umetnika i 60 godina od otvaranja muzeja. Kao odgovor na temu manifestacije, „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ (The Future of Museums: Recover and Reimagine), publika će uživati i u edukativnoj „virtuelnoj šetnji“ kroz interaktivnu aplikaciju Soba umetnika, koja obiluje zadacima i pitalicama sa temama o umetnosti. Aplikacija je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U TOKU

LIKOVI I LIČNOSTI

Pedeset godina Memorijala umetnika 
8. april – 1. avgust 2021

PREDMETI IZ ATELJEA SLAVNE SLIKARKE

Otvaranje kamerne postavke „Predmeti iz Ateljea slavne slikarke Ljubice Cuce Sokić
Četvrtak, 27. maj, 19 časova

Prva u nizu od tri kamerne postavke koje prate izložbu Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika posvećena je izvanrednoj akviziciji iz 2020. godine. Članovi porodice Gatalović, naslednici LJubice Cuce Sokić, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog su poklonili 132 predmeta iz slikarkine zaostavštine. Postavka pod nazivom Predmeti iz ateljea slavne slikarke, predstaviće najzanimljiviji izbor iz ove vredne akvizicije, koji obuhvata umetnička dela i lične predmete umetnice. 

Teatar mladih „Mišolovka“

O izložbi Likovi i ličnosti

Pedeset godina Memorijala umetnika, autorke Marte Đarmati. Izložbeni projekat je jedan od programa kojim muzej obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja za javnost. Projekat je, pored izložbe, obuhvatio i realizaciju monografske publikacije o Memorijalu, kao i interaktivne aplikacije za decu i mlade pod nazivom Soba umetnika. Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen 1971. godine povodom proslave desetogodišnjice otvaranja Spomen-zbirke za javnost. Zamišljen je kao postavka portreta, autoportreta i dokumentarnog materijala, posvećena stvaraocima umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Deo izložbe posvećen je samoj sali koja nosi naziv Memorijal umetnika i ranijim postavkama u ovom prostoru, a tokom njenog trajanja, smenjivaće se i kamerni prikazi značajnih akvizicija. Posebnu programsku celinu predstavlja pozorišna predstava „Prijatelj umetnika“ nastala u saradnji sa Teatrom mladih „Mišolovka“. Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Radio-televizije Vojvodine.

Poštujući važeće epidemiološke mere Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo izmene ili odlaganja najavljene programske šeme, u skladu s trenutnom situacijom. Ulaz četvrtkom je besplatan, uz poštovanje ograničenja broja posetilaca.

*** Pratite nas i na muzejskom sajtu www.beljanskimuseum.rs, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook i YouTube kanalu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Instagram

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.