Važno upozorenje za ugostitelje

Novi način komunikacije

Događaji od pre neki dan, kada su pojedini novosadski ugostitelji dobili, putem mejla, zahtev od Komisije za zaštitu konkurencije da pruže određene podatke iz svog poslovanja, su poslednji primeri novog načina komunikacije državnih organa sa pravnim licima i preduzetnicima a uskoro i sa fizičkim licima.

Dosadašnja praksa da se dokumentacija fizički šalje poštom će u skoroj budućnosti biti napuštena.

Dosadašnja praksa da se dokumentacija fizički šalje poštom će u skoroj budućnosti biti napuštena. Zameniće je elektronska dokumentacija koja se prosleđuje putem interneta na elektronske adrese, kao direktna posledica digitalizacije koja zahvata sve sfere naših života.

Moglo bi se reći da to i nije neka novina. Mnogi od nas odavno imaju elektronske (mejl) adrese i primaju i šalju razna dokumenta putem interneta.

E-mail adresa je obavezna, ali i korisna!

Novina je da smo pre dve godine bili u obavezi da registrujemo našu zvaničnu elektronsku adresu u Agenciji za privredne Registre. Dakle sva pravna lica, preduzetnici, udruženja i svi ostali koji su evidentirani u nekom od registara koje vodi APR, moraju imati registrovanu email adresu.

Na taj način je naša elektronska adresa postala vidljiva za sve koji pristupe sajtu APR-a.
S obzirom da je slanje i prijem dokumentata putem interneta vrlo jednostavan proces, koji pri tome ima odličnu evidenciju, kada je otprema izvršena, kada je primljena, da li je „otvorena“ ili ne i još mnoge druge mogućnosti praćenja od strane pošiljaoca, takav način slanja tj.ekspedicije dokumenta ima „snagu“ preporučene pošiljke, usluge koju danas još uvek pruža PTT Srbije.

Pasivan odnos, nečinjenje ili nepostupanje po primljenom dokumentu neće umanjiti vašu obavezu ili vas opravdati pred sudom ukoliko se povede postupak protiv vas.

Dakle novi način otpreme dokumenata putem interneta na elektronsku adresu privrednog subjekta mnogo je zgodniji način za slanje razne dokumentacije koju nam inače dostavlja poreska uprava i drugi državni organi preko svojih službi i agencija. Bez velikih troškova i uz međunarodno priznatu potvrdu o slanju i prijemu dokumenta!

Redovno otvarajte vaše elektronsko sanduče

Zato drage koleginice i kolege obratite pažnju na vaše elektronske adrese, popularno „mejl adrese“, naročito one koje ste zvanično registrovali u APR-u. Redovno otvarajte vaše elektronsko sanduče i proveravajte da li ste dobili neko obaveštenje, zahtev, rešenje ili bilo kakav drugi dokument od neke od mnogobrojnih državnih institucija, jer vaš pasivan odnos, nečinjenje ili nepostupanje po primljenom dokumentu neće umanjiti vašu obavezu ili vas opravdati pred sudom ukoliko se povede postupak protiv vas. Naša standardna obrazloženja za takve situacije, „pa ja to nisam dobio“, „ja ne otvaram mejlove“ ili „ja to nisam znao da treba“ neće vam biti od pomoći.

Upravni odbor „UGONS 1946“
24.03.2022.g

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB