Smanjite greške pri odabiru radnika

Tema iz NSugostitelj magazina, broj 9. Preuzmite magazin ovde.

Garancija da nećete napraviti grešku u odabiru novih radnika u ugostiteljstvu ne postoji, međutim sprovođenje nekih aktivnosti tu mogućnost u značajnoj meri smanjuje.

Fotografija: Pixabay

Na tuđim greškama se uči, a na svojim nauči. Odakle krenuti? Pre svega, kao i u svemu u životu, važno je da znamo šta tražimo.

Često poslodavci naprave propuste u odabiru jer su ostali fascinirani nekom izjavom, dopala im se biografija zaposlenog ili se jave simpatije u komunikaciji. Nakon sedam dana se češkaju po glavi, a već sledeći mesec se postavlja novi oglas. Zvuči li vam poznato?

Napravite profil idealnog zaposlenog po pozicijama. Na primer kada tražite konobara treba da stavite na papir koje su to lične osobine, znanja i druge karakteristike koje treba da ima konobar kakvog želite.

Profil idealnog zaposlenog

Primer idealnog konobara treba da uradi svako prema sopstvenim zahtevima. Sledi moj primer – Idealan konobar ima prijatnu spoljašnjost, vodi računa o ličnoj higijeni i higijeni odeće (to ćete proveriti tako što ćete u ličnom kontaktu uvideti da li je kandidat došao sa dugim plastičnim noktima na intervju, neobrijan, neadekvatno obučen, neispeglan i sl). On ima dobre komunikacione veštine, jasno izražava ideje i namere, lako komunicira sa kolegama i nadređenim, pristojan je, ljubazan, jasan u odnosu sa gostima i dobro reaguje na kritike usmerene ka unapređenju rada. Ovo možete proveriti namernom provokacijom. Važno je da bude timski igrač. Pitajte ga o prošlim iskustvima, da li se slagao sa ostalim članovima tima, pomagao kolegama i koliko je bio kooperativan u radu? Neka vam demonstrira situaciju u kojoj je to i pokazao. On ima adekvatan odnos prema radnom mestu, dolazi na vreme i ostaje dok se svi zadaci ne završe, nema izostanaka, redovno dolazi na interne treninge i slično. Neizostavan kriterijum je i poznavanje posla. Potrebno je da poznaje ponudu i da je samopouzdan u radu sa gostima. Zamolite ga da vam kaže koja vina je imao u ponudi prošlog restorana ili šta su nudili od ribe. Dalje, želimo da je i odgovoran, da ne pravi greške, da se adekvatno ponaša kada do njih dođe, da bude aktivni učesnik na sastancima, da vodi računa o imovini restorana, da se ophodi domaćinski u radu, da se trudi da bude efikasan u radu i slično. Dobar konobar ima i adekvatan odnos prema nadređenima, odnosno ima dobru komunikaciju sa upravom, pokazuje poštovanje prema menadžmentu i izvršava zadate zadatke. On ima odličan odnos prema gostima, trudi se da prevaziđe očekivanja gosta, ljubazan je u ophođenju sa njima i efikasno odgovara na prigovore. Oni najbolji su spremni na učenje i unapređenje u radu, trude se da savladaju novine u poslovanju, da brzo napreduju u sticanju znanja i redovni su na treninzima. On je važan za vaše poslovne rezultate jer direktno od njegovih prodajnih veština zavisi povećanje prometa u restoranu. Na kraju veoma važno je da bude pošten. Pitajte ga šta misli o konobarima koji kradu i pratite njegove telesne reakcije.

Da bi ovo proverili treba napraviti ozbiljan plan: upitnik, listu pitanja, zamišljene situacije, kreirati lažne provokacije da se proveri koliko je kandidat sposoban da kontroliše emocije itd.

Pitanja za kandidata

Neka od pitanja koja možete postaviti na razgovoru za posao koja vam mogu dosta reći o samom kandidatu su:

 • Šta biste uradili kada bi gost rekao da mu smeta buka ili da nije zadovoljan sa kvalitetom jela?
 • Kako bi se vama dopala ideja da svake druge nedelje ostajete duže na poslu da bi uvežbavali tehnike rada i proveravali znanje ponude?
 • Koje vam je omiljeno vino?
 • Opišite svoje poslednje obedovanje u restoranu. Šta vam se dopalo, a šta nije?
 • Kako bi ponudili gostu desert posle jela?
 • Zašto ste prestali raditi u prethodnom restoranu?
 • Šta vam se dopadalo na tom radnom mestu, a šta nije?
 • Koju ste poslednju stručnu knjigu pročitali?
 • Šta poštujete kod svojih nadređenih?
 • Sa kakvim kolegama volite da sarađujete?
 • Opišite mi poslednju situaciju u kojoj je gost ima pritužbu. Kako ste to rešili?
 • Da li volite svoj posao?
 • Gde se vidite za 5 godina?
 • Opišite mi vaše najlepše iskustvo u restoranu (kao gost, pa potom kao konobar)?
 • Koliko vam je posao važan u životu?
 • Koji je vaš hobi?
 • Da niste konobar šta biste radili?
 • Koji vam je omiljeni film? Zašto?

Garancija da nećete napraviti grešku u odabiru ne postoji, međutim sprovođenje navedenih aktivnosti tu mogućnost u značajnoj meri smanjuje.

Ukoliko niste zadovoljni sa kvalitetom kadra koji vam je na raspolaganju obučite ih preko agencije Five Star Experience (www.fse.rs). Nemojte se bojati da će otići ako ih obučite, strahujte od toga da ostanu sa minimumom stručnog znanja i uslužnosti. To provereno više košta.

Autorka: doc dr Snježana Gagić, profesor i osnivač agencije za edukaciju ugostitelja Five Star Experience

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB