Put oko sveta biciklom: Grafike Ljubomira Kokotovića

24. februar 2022.

Izložba „Put oko sveta biciklom: grafike Ljubomira Kokotovića“ biće otvorena u četvrtak 24. februara u 19 časova u Američkom kutku.

Publika će izložbu moći da pogleda do 20. marta.

Grafike Ljubomira Kokotovića publika u Novom Sadu je imala prilike prvi put da vidi na izložbi koju je organizovala galerija „Tribina mladih“ 1967. godine, a poslednji put u galeriji Radničkog Univerziteta 1982. godine, nakon čega je Kokotović prestao da se izražava grafikom, ušao u „likovno zatišje“, a počeo svoje ideje da iskazuje kroz pisanje.Nekadašnja „Tribina mladih“, danas Kulturni centar Novog Sada, nakon više decenija ponovo upoznaje novosadsku publiku sa grafikama Kokotovića.

Kokotović je rođen u Banatskom Karađorđevu 1936. godine, diplomirao 1963. u klasi Zorana Petrovića i magistrirao 1965. godine u klasi Ljubice Sokić na Akedemiji za likovne umetnosti Univerzitetu u Beogradu. Uz stipendiju je specijalizirao grafiku u Briselu. Živeo je i radio u mnogim gradovima Evrope od kojih se najviše zadržao u Pesaru u Italiji gde je od 1972. do 1976. godine bio saradnik u studiju grafike Pjerđorđa Spalacija. Njegov boravak u Italiji i aktivno učešće u kulturnom životu većih gradova, pored velikog broja grupnih i samostalnih izložbi, donelo mu je i nagradu za grafiku 1973. godine. Nakon toga, nagrade na internacionalnim bijenalima i trijenalima grafike su se nizale: u Frešenu 1974. godine, San Francisku 1977. godine, Klivlendu 1979. i 1983. godine i Seulu 1984. godine.

Kokotovićeve grafike su izlagane na devet samostalnih izložbi u Srbiji, devet u inostranstvu sedamdesetih godina prošlog veka (Amsterdam, Bolonja, Brisel, Rim, Padova, Modena, Ravena, Parma, i Pezaro) i 130 kolektivnih izložbi.

Svet predmeta Kokotovića čine stvari iz svakodnevne ljudske upotrebe: stolice, bicikli, kolica, cipele, i drugo, kojima on prilazi kao ličnostima i rešava ih kao psihološke portrete. Njegovi predmeti nose karakteristike ljudi, osobine koje je čovek upotrebom ugravirao u njih. Na grafikama Kokotovića prisustvo čoveka zamenjeno je predmetima na kojima je ostao trag čovečijeg prisustva. 

Izložbu organizuju Kulturni centar Novog Sada (depadans Američki Kutak Novi Sad) i Centar za održivi urbani razvoj i kulturu „Struktura“, kao deo zvaničnog programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, i programskog luka „Seobe“. Otvaranje izložbe, kao i svi programi Američkog kutka, biće održano u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama Vlade Srbije.

Izvor021.rs

Dan grada Novog Sada

Udruženje ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 želi svim sugrađanima sretan Dan grada Novog Sada.

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB
Generated by Feedzy