Put oko sveta biciklom: Grafike Ljubomira Kokotovića

24. februar 2022.

Izložba „Put oko sveta biciklom: grafike Ljubomira Kokotovića“ biće otvorena u četvrtak 24. februara u 19 časova u Američkom kutku.

Publika će izložbu moći da pogleda do 20. marta.

Grafike Ljubomira Kokotovića publika u Novom Sadu je imala prilike prvi put da vidi na izložbi koju je organizovala galerija „Tribina mladih“ 1967. godine, a poslednji put u galeriji Radničkog Univerziteta 1982. godine, nakon čega je Kokotović prestao da se izražava grafikom, ušao u „likovno zatišje“, a počeo svoje ideje da iskazuje kroz pisanje.Nekadašnja „Tribina mladih“, danas Kulturni centar Novog Sada, nakon više decenija ponovo upoznaje novosadsku publiku sa grafikama Kokotovića.

Kokotović je rođen u Banatskom Karađorđevu 1936. godine, diplomirao 1963. u klasi Zorana Petrovića i magistrirao 1965. godine u klasi Ljubice Sokić na Akedemiji za likovne umetnosti Univerzitetu u Beogradu. Uz stipendiju je specijalizirao grafiku u Briselu. Živeo je i radio u mnogim gradovima Evrope od kojih se najviše zadržao u Pesaru u Italiji gde je od 1972. do 1976. godine bio saradnik u studiju grafike Pjerđorđa Spalacija. Njegov boravak u Italiji i aktivno učešće u kulturnom životu većih gradova, pored velikog broja grupnih i samostalnih izložbi, donelo mu je i nagradu za grafiku 1973. godine. Nakon toga, nagrade na internacionalnim bijenalima i trijenalima grafike su se nizale: u Frešenu 1974. godine, San Francisku 1977. godine, Klivlendu 1979. i 1983. godine i Seulu 1984. godine.

Kokotovićeve grafike su izlagane na devet samostalnih izložbi u Srbiji, devet u inostranstvu sedamdesetih godina prošlog veka (Amsterdam, Bolonja, Brisel, Rim, Padova, Modena, Ravena, Parma, i Pezaro) i 130 kolektivnih izložbi.

Svet predmeta Kokotovića čine stvari iz svakodnevne ljudske upotrebe: stolice, bicikli, kolica, cipele, i drugo, kojima on prilazi kao ličnostima i rešava ih kao psihološke portrete. Njegovi predmeti nose karakteristike ljudi, osobine koje je čovek upotrebom ugravirao u njih. Na grafikama Kokotovića prisustvo čoveka zamenjeno je predmetima na kojima je ostao trag čovečijeg prisustva. 

Izložbu organizuju Kulturni centar Novog Sada (depadans Američki Kutak Novi Sad) i Centar za održivi urbani razvoj i kulturu „Struktura“, kao deo zvaničnog programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, i programskog luka „Seobe“. Otvaranje izložbe, kao i svi programi Američkog kutka, biće održano u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama Vlade Srbije.

Izvor021.rs

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB