Novi Sad predao titulu Evropske prestonice kulture

Prva zvanična ceremonija primopredaje titule Evropske prestonice kulture održana je 9. januara u Atini

Prva zvanična ceremonija primopredaje titule Evropske prestonice kulture održana je 9. januara na mestu od izuzetne simboličke važnosti – u prvoj Evropskoj prestonici kulture, Atini. Nosioci titule kulturnih prestonica tokom 2022. godine, Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija) i Novi Sad predali su u glavnom gradu Grčke priznanje prestonicama kulture za 2023. godinu, Temišvaru (Rumunija), Vespremu (Mađarska) i domaćinu – Elefsini (Grčka).

Događaj visokog profila održan je u večernjim satima u ponedeljak, 9. januara, u Akropoljskom muzeju u Atini. Titula kulturne prestonice, simbolički otelovljena u umetničkoj skulpturi, predata je prestonicama za 2023. godinu, dok je ova ceremonija bila idealna prilika da se u prvi plan istaknu ideja i smisao Evropske prestonice kulture, kao jedinstvenog projekta koji slavi složnost različitih evropskih kulturnih obrazaca. Misija Evropske prestonice kulture je da komunikacijom različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Upravo je u Atini, daleke 1985. godine, glumica i nekadašnja grčka ministarka kulture Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Džekom Langom, pokrenula ovo evropsko priznanje koje za osnovni cilj ima stavljanje kulture u sam centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti.

Suština projekta Evropske prestonice kulture su saradnja i umrežavanje, koji ne dolaze do izražaja samo u toku godine titule, već ostaju kao jedan od trajnih legata projekta. U slavu bogatstva i različitosti evropskih kultura, Eš, Kaunas i Novi Sad, kao svoj legat velikoj ideji evropskih kulturnih prestonica, ostavljaju upravo zajedničku ceremoniju primopredaje titule, koja će od 2023. godine biti redovno održavana u Atini početkom svake godine.

„Evropske prestonice kulture predstavljaju sve ono zbog čega je evropski kontinent cenjen, i to prevazilazi kulturno bogatstvo: naše zajedničke vrednosti slobode, mira, pravde i ljudskih prava. Kultura je Evropa i Evropa smo svi mi – šest gradova koji učestvuju večeras na ceremoniji primopredaje, kao i sve prošle i buduće Evropske prestonice kulture”, izjavio je na ceremoniji Margaritis Šinas, potpredsednik Evropske komisije.

Simbol Evrope

Primopredaja je simbolički predstavljena kroz skulpturu luksemburške vajarke i dizajnerke stakla, Paskal Seil. Skulptura predstavlja Evropu i inspirisana je čuvenim grčkim mitom – otmicom kćerke feničanskog kralja Agenora, po kojoj je naš kontinent dobio ime. Umetničko delo izrađeno je od različitih slojeva stakla, od kojih svaki predstavlja jednu evropsku državu, dok u njoj dominiraju boje Evropske unije, plava i žuta.

Međugranična saradnja kao smisao projekta Evropske prestonice kulture
Kultura je osnovno pravo svakog građanina koje se proslavlja u svim Evropskim prestonicama kulture. Kulturne prestonice među sobom grade nove mostove, a u tome im se pridružuje stotine umetnika, ustanova kulture, volontera i samih građana, koji učestvuju u izgradnji nove kulturne istorije, postavljajući temelje za zajedničku budućnost.

Suština projekta su saradnja i umrežavanje, kao trajni legati. Tokom 2022. godine, kulturne prestonice sarađivale su kroz niz projekata, a saradnja sa ostalim prestonicama kulture biće jedan od najvećih legata koji ostaje Novom Sadu kao zaostavština godine titule.

Nemanja Milenković, direktor projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, istakao je da je sama činjenica da su se tri evropska grada povezala kroz titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini – presedan:

„Tri različita i autentična grada, toliko udaljena jedan od drugog, uspeli su da na zajedničkim evropskim vrednostima uspešno realizuju najznačajniji projekat u Evropi u oblasti kulture. To je uvek podvig za svaki grad koji dobije titulu, ali u vremenu korone i novih izazova sa kojima se svi susrećemo, ovo povezivanje gradova koji su različiti, a jedinstveni u svojoj želji da zajednički dele evropski identitet, ravno je čudu. Utoliko je ovo možda i jedan od najvećih legata koje Eš, Kaunas i Novi Sad ostavljaju svim budućim Evropskim prestonicama kulture”.

I Nensi Braun, generalna direktorka projekta Eš 2022, smatra da je saradnja u samom srcu evropske ideje i programa luksemburške kulturne prestonice: „Kroz naš lajtmotiv Remiksuj kulturu, Eš je proslavio istoriju i tradiciju, ali i inovativne potencijale i kreativnost našeg regiona. Zajednički smo oblikovali svoju budućnost, sa ciljem da naš projekat postane svetionik kulture, održivosti, turizma, razmene i susreta, kroz oko 160 događaja, od kojih će se mnogi nastaviti i nakon 2022. godine”.

„Protekla godina pokazala nam je da možemo da postignemo mnogo ako sanjamo velike snove – negovali smo kulturne potrebe, osnaživali smo i povezivali zajednice, oživljavali zaboravljene prostore i videli naš voljeni grad u potpuno novom svetlu. Titula Evropske prestonice kulture je velika odgovornost i još veća radost. Verujem da je umetnost najvrednija kada postavlja pitanja. Želim Elefsini, Vespremu i Temišvaru ne samo da postavljaju pitanja, nego i da pronalaze odgovore kroz transformativna kulturna iskustva”, izjavila je direktorka Kaunasa 2022, Virginija Vitkiene.

„Koliko je samo stvari potrebno da se poklopi da bi ovako veliki projekat bio realizovan! Mislim da je ovo najvažnija skrivena istina, duboko humanistička poruka svih Evropskih prestonica kulture: umetnost spaja! Na isti način, svi mi slavimo brisanje svih ograničenja i granica. Dobili smo priliku da u jednoj kratkoj godini kultura bude ta koja pokazuje put. Svi zajedno – ujedinjena Evropa. ΕΛΕVΣΙΣ znači dolazak važne osobe, stvari ili događaja i u tom duhu pozdravljamo sve prestonice kulture u Atini večeras”, poručio je domaćin ceremonije, umetnički direktor Elefsine 2023, Mihael Marmarinos.

Direktorka projekta Vesprem-Balaton 2023, Aliz Marković, istakla je da je održanom primopredajom titule dodatno podstaknuta svest o ovom projektu: „Čast nam je da ove godine delimo titulu sa Elefsinom i Temišvarom. Želeli bismo da ovakvim i sličnim događajima naglasimo važnost titule Evropske prestonice kulture na evropskoj kulturnoj sceni”.e

Aleksandra Rigler, direktorka Temišvara 2023, smatra da je ovo godina ostvarivanja kontakata: „Za Temišvar je titula od samog početka predstavljala šansu da se ojačaju veze između različitih lokalnih zajednica, da otvorimo nova pitanja i privučemo novu publiku. Ponosni smo što smo deo porodice Evropskih prestonica kulture i što smo rumunskim kulturnim delatnicima stvorili okvir za dugoročnu evropsku saradnju i za razmenu iskustava. Naš program je takođe čvrst dokaz naše privrženosti da se bavimo aktuelnim evropskim temama”.

Foto: John Stathis
Izvor: NoviSad2022

Instagram

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB