Nacrt Zakona o radnom angažovanju i komentari

Objavljen je Nacrt Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima, koji prilažemo kao dokument u nastavku.

Nacrt zakona možete preuzeti ovde.

Nacrt Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima

Zaključci sa javne rasprave

Upravni odbor UGONS-a u nastavku prilaže zaključke sa javne rasprave održane u sali Skupštine AP Vojvodine od 12,00 do 14,00 h uz prisustvo predstavnika Ministarstva za rad, Republičke poreske uprave, Naled i tridesetak zainteresovanih fizičkih lica.

Ključne odredbe Zakona pročitane i protumačene, od strane predlagača, uz prethodna obrazloženja zašto je ovaj zakon važan i koje su pogodnosti koje će imati  poslodavci i angažovani radnici.

Ono što je najvažnije za nas iz sektora ugostiteljstva je da je postojeći zakon proširen u smislu mogućnosti angažovanja radnika zbog povećanog obima posla, na poslovima u ugostiteljstvu i to: šanker/barmen, konobar, kuvar, sobar, perač sudova, dostavljač hrane, animator hostesa. (član 4, stav 5, tačka 3 Nacrta zakona))
Mogućnost angažovanja je do 15 radnih dana neprekidno u jednom kalendarskom mesecu, uz razne varijacije, do 180 dana u toku kalendarske godine (sve detaljno opisano u članu 7 i 8 Nacrta).

Evidencija radnog angažovanja, prijava korisnika na informacioni sistem koji to obavlja, vreme i način prijavljivanja/odjavljivanja radnika (objašnjeno u člnovima 9 do 16 nacrta)
S obzirom da su sve aktivne firme kao i preduzetnici već prijavljeni na portal Republičke Poreske uprave, pristup aplikativnom softveru preko koga se vrši prijava i odjava radnika, je vrlo jednostavan postupak  i on već funkcioniše, jer je sve to već primenjeno za sezonske radnike u poljoprivredi.

Prijava i odjava radnika praktično može da se izvrši preko pametnog telefona u roku od 20 – 30 sekundi !

Zaduženje za poreze i doprinose se vrši automatski za svakog prijavljenog radnika, dnevno u visini od 355 rsd (osnovica je tridesti deo minimalne zarade za jedan mesec, obračunato po stopi od 37,5%). Kako se bude menjala vrednost „minimalca“ tako će se menjati i vrednost obračunatih poreza i doprinosa. Obračunati porezi i doprinosi se plaćaju do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

Sve ostale odredbe su uglavnom zakonske odredbe koje postoje i koje se primenju u radnom zakonodavstvu.

U toku diskusije prvi se oglasio predstavnik Saveza Samostalnih sindikata Srbije i izneo njihov stav da su odlučno protiv predloga Nacrta zakona, jer je po njihovom mišljenju to nepotrebno i da je to propis koji je protivan interesu radnika, zbog mogućih zlopupotreba. Nekoliko puta se javljao za reč, te se vodila polemika između njega i predstavnika predlagača zakona, koji imaju različite stavove u pogledu Nacrta zakona.

Diskutovali su i predstavnici iz Gradske uprave, iako je ostao nejasan tačan razlog njihovog prisustva jer vrsta poslova koji su obuhvaćeni nacrtu ne postoje u Gradskoj upravi.

Nekoliko pitanja je imala predstavnica Nektar Grupe, u vezi sezonaca i njihovog rada, a i ja sam uzeo učešća u diskusiji, postavljajući pitanje kako ćemo se registrovati na informacioni sistem, da bi izvršili prijavu/odjavu radnika, na šta mi je direktor Republičke Poreske uprave dao detaljan odgovor, da smo mi već praktično prijavljeni za informacioni sistem i da uz obezbeđenje pristupne šifre, koju obično ima naš knjigovođa.

U daljem obraćanju sam pohvalio predloženi Nacrt Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u održenim delatnostima, naglasivši da je to propis koji odavno čekamo, jer su postojeća pravila i odredbe zakona o radu u ovom momentu ograničavajuća za izuzetno frekventu i specifičnu delatnost kao što je ugostiteljstvo, pogotovu sada u doba pandemije Covid 19, kada su evidentna mnoga ograničenja u našem poslovanju, odliv radne snage, nemogućnost obezbeđenja adekvatne radne snage za obavljanje poslova, nemogućnost planiranja na duže staze, naših aktivnosti i tako dalje.
Naglasio sam da nama treba jednostavna i jasna procedura za prijavu/odjavu radnika i plaćanje poreza i doprinosa po tom osnovu, bez odlaska kod knjigovođe, već u svakom trenutku kada se za to ukaže potreba.

Javna rasprava je završena oko 14,00 h uz najavu da do 22.09.2021. treba da dostavimo naše pisane sugestije i primedbe.

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB