Nacrt Zakona o radnom angažovanju i komentari

Objavljen je Nacrt Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima, koji prilažemo kao dokument u nastavku.

Nacrt zakona možete preuzeti ovde.

Nacrt Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima

Zaključci sa javne rasprave

Upravni odbor UGONS-a u nastavku prilaže zaključke sa javne rasprave održane u sali Skupštine AP Vojvodine od 12,00 do 14,00 h uz prisustvo predstavnika Ministarstva za rad, Republičke poreske uprave, Naled i tridesetak zainteresovanih fizičkih lica.

Ključne odredbe Zakona pročitane i protumačene, od strane predlagača, uz prethodna obrazloženja zašto je ovaj zakon važan i koje su pogodnosti koje će imati  poslodavci i angažovani radnici.

Ono što je najvažnije za nas iz sektora ugostiteljstva je da je postojeći zakon proširen u smislu mogućnosti angažovanja radnika zbog povećanog obima posla, na poslovima u ugostiteljstvu i to: šanker/barmen, konobar, kuvar, sobar, perač sudova, dostavljač hrane, animator hostesa. (član 4, stav 5, tačka 3 Nacrta zakona))
Mogućnost angažovanja je do 15 radnih dana neprekidno u jednom kalendarskom mesecu, uz razne varijacije, do 180 dana u toku kalendarske godine (sve detaljno opisano u članu 7 i 8 Nacrta).

Evidencija radnog angažovanja, prijava korisnika na informacioni sistem koji to obavlja, vreme i način prijavljivanja/odjavljivanja radnika (objašnjeno u člnovima 9 do 16 nacrta)
S obzirom da su sve aktivne firme kao i preduzetnici već prijavljeni na portal Republičke Poreske uprave, pristup aplikativnom softveru preko koga se vrši prijava i odjava radnika, je vrlo jednostavan postupak  i on već funkcioniše, jer je sve to već primenjeno za sezonske radnike u poljoprivredi.

Prijava i odjava radnika praktično može da se izvrši preko pametnog telefona u roku od 20 – 30 sekundi !

Zaduženje za poreze i doprinose se vrši automatski za svakog prijavljenog radnika, dnevno u visini od 355 rsd (osnovica je tridesti deo minimalne zarade za jedan mesec, obračunato po stopi od 37,5%). Kako se bude menjala vrednost „minimalca“ tako će se menjati i vrednost obračunatih poreza i doprinosa. Obračunati porezi i doprinosi se plaćaju do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

Sve ostale odredbe su uglavnom zakonske odredbe koje postoje i koje se primenju u radnom zakonodavstvu.

U toku diskusije prvi se oglasio predstavnik Saveza Samostalnih sindikata Srbije i izneo njihov stav da su odlučno protiv predloga Nacrta zakona, jer je po njihovom mišljenju to nepotrebno i da je to propis koji je protivan interesu radnika, zbog mogućih zlopupotreba. Nekoliko puta se javljao za reč, te se vodila polemika između njega i predstavnika predlagača zakona, koji imaju različite stavove u pogledu Nacrta zakona.

Diskutovali su i predstavnici iz Gradske uprave, iako je ostao nejasan tačan razlog njihovog prisustva jer vrsta poslova koji su obuhvaćeni nacrtu ne postoje u Gradskoj upravi.

Nekoliko pitanja je imala predstavnica Nektar Grupe, u vezi sezonaca i njihovog rada, a i ja sam uzeo učešća u diskusiji, postavljajući pitanje kako ćemo se registrovati na informacioni sistem, da bi izvršili prijavu/odjavu radnika, na šta mi je direktor Republičke Poreske uprave dao detaljan odgovor, da smo mi već praktično prijavljeni za informacioni sistem i da uz obezbeđenje pristupne šifre, koju obično ima naš knjigovođa.

U daljem obraćanju sam pohvalio predloženi Nacrt Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u održenim delatnostima, naglasivši da je to propis koji odavno čekamo, jer su postojeća pravila i odredbe zakona o radu u ovom momentu ograničavajuća za izuzetno frekventu i specifičnu delatnost kao što je ugostiteljstvo, pogotovu sada u doba pandemije Covid 19, kada su evidentna mnoga ograničenja u našem poslovanju, odliv radne snage, nemogućnost obezbeđenja adekvatne radne snage za obavljanje poslova, nemogućnost planiranja na duže staze, naših aktivnosti i tako dalje.
Naglasio sam da nama treba jednostavna i jasna procedura za prijavu/odjavu radnika i plaćanje poreza i doprinosa po tom osnovu, bez odlaska kod knjigovođe, već u svakom trenutku kada se za to ukaže potreba.

Javna rasprava je završena oko 14,00 h uz najavu da do 22.09.2021. treba da dostavimo naše pisane sugestije i primedbe.

Dan grada Novog Sada

Udruženje ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 želi svim sugrađanima sretan Dan grada Novog Sada.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB
Generated by Feedzy