April u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

April 2021.

LIKOVI I LIČNOSTI: PEDESET GODINA MEMORIJALA UMETNIKA

Otvaranje izložbe:
Četvrtak, 8. april, 19 časova

U četvrtak, 8. aprila, u Spomen-zbirci biće otvorena izložba Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika, autorke Marte Đarmati. Izložbeni projekat je jedan od programa kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za javnost. Pored izložbe, njegovom realizacijom pred publikom će se naći nova monografska publikacija i interaktivna aplikacija za decu i mlade, posvećene Memorijalu umetnika.

Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen u oktobru 1971. godine povodom proslave desetogodišnjice otvaranja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za javnost. Zamišljen je i realizovan kao postavka portreta, autoportreta i dokumentarnog materijala, posvećena stvaraocima umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Koncepti i postavke ovog prostora menjani su više puta tokom pet decenija njegovog postojanja, ali se osnovna ideja isticanja sećanja na ličnosti umetnika održala do danas.

Postavka će prikazati portrete ili autoportrete svih trideset i pet umetnika čija su dela zastupljena u kolekciji Beljanskog, kao i druga umetnička dela i predmete sa idejom da se posetiocima približe njihovi likovi, ličnosti, stvaralaštvo i svakodnevni život. Deo izložbe biće posvećen samoj sali koja nosi naziv Memorijal umetnika i ranijim postavkama u ovom prostoru. Tokom trajanja izložbe, smenjivaće se kamerne postavke posvećene značajnim akvizicijama, ali i raznovrstan prateći program u vidu predavanja sa tumačenjem na znakovnom jeziku, projekcija, radionica i predstava, koji će tokom trajanja nacionalne manifestacije Muzeji za 10, kao i 17. Evropske Noći muzeja biti predstavljen najširoj publici.

U TOKU

Publikacija i izazov
U SUSRET ROĐENDANU
April 2021. godine
Rukovodilac projekta: Milica Orlović Čobanov, viši kustos

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog najmlađa publika može da preuzme svoj primerak publikacije „U susret rođendanu“. Uz pomoć pitalica, rebusa i ukrštenica, u Spomen-zbirci ili kod kuće, deca zahvaljujući ovom flajeru mogu da otkrivaju zanimljiv svet zbirke koju je Pavle Beljanski poklonio Novom Sadu. Zadaci su u isto vreme i izazov za priključivanje proslavi šezdeset godina od otvaranja muzeja. Svaki rad na temu sakupljanja i rođendana poklonjen „čika Paji“, ujedno je i ulaznica za rođendansku žurku zakazanu za leto 2021. godine.

Poštujući važeće epidemiološke mere Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo izmene ili odlaganja najavljene programske šeme, u skladu s trenutnom situacijom. Ulaz četvrtkom je besplatan, uz poštovanje ograničenja broja posetilaca.

*** Pratite nas i na muzejskom sajtu www.beljanskimuseum.rs, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook i YouTube kanalu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

NSugostitelj Broj 10

NSugostitelj Broj 10

Instagram

1,777FanovaLajkuj

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.