Mart u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

mart 2021.

MESEC FRANKOFONIJE

Mart 2021.
………………..
Program obeležavanja Frankofonije 2021. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i prethodnih godina, organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, nastavljajući izuzetnu saradnju Spomen-zbirke sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Srbiji (Beograd i Ogranak u Novom Sadu), kao i sa frankofonim udruženjima. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Predavanje

Iz muzejske riznice: Orden Legije časti Pavla Beljanskog
Četvrtak, 11. mart, 19 časova
……………………………………………
Predavač: Milica Orlović Čobanov, viši kustos

U okviru obeležavanja meseca Frankofonije i predavanja Orden Legije časti Pavla Beljanskog, publika će biti u prilici da se upozna sa odabranim vrednim primercima iz Zbirke odlikovanja koje je Pavle Beljanski primio tokom plodne diplomatske karijere (1919–1959). Predavanje Milice Orlović Čobanov, autorke publikacije Od Stokholma do Beograda: kroz Zbirku znamenja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, pružiće poseban osvrt na Orden Legije časti V stepena. Najviše francusko odlikovanje Beljanski je primio 1927. godine od Gastona Dumerža (Gaston Doumergue), trinaestog predsednika Treće Republike Francuske.

Predavanje

Iz muzejske riznice: pariske impresije
Četvrtak, 18. mart, 19 časova
……………………………………………
Predavač: dr Valentina Vuković, kustos

Stvaralaštvo i školovanje srpskih slikara u Parizu često je do sada bilo predmet analiza naučnih radova, monografija i stručnih predavanja. Ovog puta u okviru programa Frankofonije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstaviće Pariz međuratnog perioda iz ugla srpskih slikara na osnovu pisama koje su upućivali Pavlu Beljanskom i članovima svoje porodice, kao i audio i video zapisa na kojima su kasnije beležena njihova sećanja. To su često usputne rečenice o vremenu, mentalitetu, izložbama ili zapisi o nekim neobičnim susretima i događajima koji do sada uglavnom nisu predastavljani javnosti. Način života i druženja će takođe biti razmatrani u okviru predavanja dr Valentine Vuković.

U TOKU

Izložba
MNOGO JAK LOGO ZNAK
Projekat „Muzej mladih“
Od 13. januara do 28. marta 2021. godine
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Jubilarna 2021. godina u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će od 13. januara započeti izložbom „Mnogo jak logo znak“, nastalom u saradnji sa Školom za dizajn „Bogdan Šuput“. Realizovana u okviru projekta „Muzej mladih“, izložba se bavi istraživanjem savremenog dizajna na temu rešenja logotipa za programe muzeja povodom obeležavanja dva jubileja u 2021. godini: šezdeset godina od otvaranja muzeja za javnost i pedeset godina postojanja Memorijala umetnika. Odabrani radovi učenika Škole „Bogdan Šuput“, kao i logotipi nastali tokom priprema za izložbu „Mnogo jak logo znak“, biće korišteni kao prepoznatljiv vizual jubileja na promotivnom materijalu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2021. godinu.

Publikacija i izazov
U SUSRET ROĐENDANU
Mart 2021. godine
Rukovodilac projekta: Milica Orlović Čobanov, viši kustos

Nakon novogodišnjih i božićnih praznika, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog najmlađoj publici će biti dostupni zadaci iz publikacije „U susret rođendanu“. Uz pomoć pitalica, rebusa i ukrštenica, u Spomen-zbirci ili kod kuće, deca će moći da otkrivaju zanimljiv svet zbirke koju je Pavle Beljanski poklonio Novom Sadu. Saznanja o kolekcionaru i njegovoj kolekciji umetničkih dela na taj način postaju još dostupnija najmlađim posetiocima, te podstiču njihovu radoznalost i motivisanost za dalja istraživanja. Zadaci koji će biti ponuđeni deci predstavljaće u isto vreme i izazov za priključivanje proslavi šezdeset godina od otvaranja muzeja. Svaki rad na temu sakupljanja poklonjen „čika Paji“, ujedno je i ulaznica za rođendansku žurku zakazanu za leto 2021. godine.

  • Poštujući nove epidemiološke mere, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će biti otvorena od srede do nedelje od 10 do 18 časova, četvrtkom od 13 do 21 čas. Ulaz četvrtkom za publiku je besplatan, uz poštovanje ograničenja broja posetilaca.

** Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo izmene ili odlaganja najavljene programske šeme, u skladu s propisanim merama i trenutnom epidemiološkom situacijom.

*** Pratite nas i na muzejskom sajtu www.beljanskimuseum.rs, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook i YouTube kanalu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

NSugostitelj Broj 10

NSugostitelj Broj 10

Instagram

1,777FanovaLajkuj

Prijava događaja

Novo na UGONS vebsajtu!
Brzo i jednostavno do promocije na vebsajtu i društvenim mrežama.
Prijavite događaj direkto putem formulara.