Komentari i primedbe na predlog zakona o fiskalizaciji, o kojima treba da rasprave članovi UGONS-a

Izveštaji članova UO zaduženih za tumačenje i raspravu o predlogu Zakona o fiskalizaciji

Molimo sve članove Udruženja ugostitelja grada Novog Sada „UGONS 1946“ da pročitaju sledeće primedbe na predlog Zakona o fiskalizaciji, koje smo izdvojili iz diskusije koja se vodila na sastanku zainteresovanih lica i privrednih društava koji je održan u prostorijama PKS 30.10.2020. u Beogradu 

– Naša PRVA  PRIMEDBA  je:

Svim zaineresovanim licima, preduzetnicima i pravnim licima koji se bave ugostiteljskom delatnošću je ostavljeno nedovoljno vremena za raspravu i donošenje validnih zaključaka i primedbi na novi predlog Zakona o fiskalizaciji, pojedinačno, kao i na nivou udruženja!

obrazloženje:

Kompletna procedura pripreme zakona je obavljena bez aktivnog učešća zainteresovanih pojedinaca, preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju ugostiteljsku delatnost.

Predstavnik radne grupe ispred PKS, koja je oformljena još 2016.g. i bila zadužena da donese nacrt predloga Zakona o fiskalizaciji, g. Žarko Malinović izjavio da je samo pismeno obavešten da je nacrt  predloga Zakona o fiskalizaciji napravljen i da im je ostavljen rok od osam dana da daju primedbe i komentare !

Kompletan posao je po nalogu Vlade uradila ekspertska grupa, bez učešća stručne javnosti i zainteresovanih lica, preduzetnika i pravnih lica.

– Naša DRUGA PRIMEDBA je:

da se iz član 12 predloga Zakona o fiskalizaciji brišu odredbe o privremenom zatvaranju poslovnog objekta zbog utvrđenog prekršaja tokom inspekcijske kontrole. 

obrazloženje:

Godinama unazad se ugostitelji i trgovci kao i mnogi drugi preduzetnici žale na kaznene odredbe takve vrste, jer se  nigde u EU tako nešto ne primenjuje.

Samo primena instituta novčane kazne bi bila mnogo primerenija kazna učinjenom prekršaju, a ne dvostruka kazna, zatvaranje poslovnog objekta na određeno vreme i novčana kazna za učinjeni prekrašaj, predviđena u članu 15 i 16 predloga zakona, jer zatvaranje poslovnog objekta u ovim uslovima kao i u periodu od godinu-dve posle pandemije će za mnoge značiti „ključ u bravu“ i potpunu propast u poslovnom i finansijskom smislu !

Naša TREĆA PRIMEDBA je:

da u članu 6 predloga Zakona o fiskalizaciji nije predviđeno da u okviru elektronskog fiskalnog uređaja  postoji element – memorija, za skladištenje kreiranih i izdatih fiskalnih isečaka, koji se odmah po kreiranju presleđuju u sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske Uprave.

obrazloženje:

može da se desi situacija, koja je zapravo nepredvidiva, a to je da u momentu obrade podataka i transfera prema sistemu za upravljanje fiskalizacijom Poreske Uprave, iz nekog razloga (slabiji protok podataka kroz mrežu interneta… pucanje internet veze… nestanak struje u objektu iz kog se vrši transfer podataka, trenutno fizičko oštećenje opreme, pad, lom…) ne bude izvršen transfer podataka o kreiranom fiskalnom isečku, i on na taj način ostaje potpuno „izgubljen“, neobuhvaćen od strane korisničkog fiskalnog uređeja i sistema za upravljanje fiskalizacijom Poreske Uprave, što se kasnije, prilikom kontrole može tumačiti kao namerni propust kontrolisanog obveznika fiskalizacije..

– Naša ČETVRTA PRIMEDBA je:

ustvari predlog, da je javna rasprava trebala početi demonstracijom rada kompletnog novog sistema fiskalizacije, i da smo trebali biti pozvani na radionicu o primeni novog sistema u našem poslovanju, i da nakon toga imamo primeren rok za raspravu i za primedbe na teks samog predloga Zakona o fiskalizaciji.

Ukoliko imate nekih drugih saznanja o postojanju nekih drugih primedbi na odredbe Zakona o fiskalizaciji,molimo Vas da nam ih mejlom prosledite, da i te vaše primedbe, blagovremen, u vreme trajanja javne rasprave, dostavimo ministarstvu finansija na razmatranje i usvajanje !!

Milenko Mijić, predsednik UO „UGONS 1946“
Aleksandar Cimbal, član UO „UGONS 1946“  

SourceUGONS

Dan grada Novog Sada

Udruženje ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 želi svim sugrađanima sretan Dan grada Novog Sada.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB