Komentari i primedbe na predlog zakona o fiskalizaciji, o kojima treba da rasprave članovi UGONS-a

Izveštaji članova UO zaduženih za tumačenje i raspravu o predlogu Zakona o fiskalizaciji

Molimo sve članove Udruženja ugostitelja grada Novog Sada „UGONS 1946“ da pročitaju sledeće primedbe na predlog Zakona o fiskalizaciji, koje smo izdvojili iz diskusije koja se vodila na sastanku zainteresovanih lica i privrednih društava koji je održan u prostorijama PKS 30.10.2020. u Beogradu 

– Naša PRVA  PRIMEDBA  je:

Svim zaineresovanim licima, preduzetnicima i pravnim licima koji se bave ugostiteljskom delatnošću je ostavljeno nedovoljno vremena za raspravu i donošenje validnih zaključaka i primedbi na novi predlog Zakona o fiskalizaciji, pojedinačno, kao i na nivou udruženja!

obrazloženje:

Kompletna procedura pripreme zakona je obavljena bez aktivnog učešća zainteresovanih pojedinaca, preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju ugostiteljsku delatnost.

Predstavnik radne grupe ispred PKS, koja je oformljena još 2016.g. i bila zadužena da donese nacrt predloga Zakona o fiskalizaciji, g. Žarko Malinović izjavio da je samo pismeno obavešten da je nacrt  predloga Zakona o fiskalizaciji napravljen i da im je ostavljen rok od osam dana da daju primedbe i komentare !

Kompletan posao je po nalogu Vlade uradila ekspertska grupa, bez učešća stručne javnosti i zainteresovanih lica, preduzetnika i pravnih lica.

– Naša DRUGA PRIMEDBA je:

da se iz član 12 predloga Zakona o fiskalizaciji brišu odredbe o privremenom zatvaranju poslovnog objekta zbog utvrđenog prekršaja tokom inspekcijske kontrole. 

obrazloženje:

Godinama unazad se ugostitelji i trgovci kao i mnogi drugi preduzetnici žale na kaznene odredbe takve vrste, jer se  nigde u EU tako nešto ne primenjuje.

Samo primena instituta novčane kazne bi bila mnogo primerenija kazna učinjenom prekršaju, a ne dvostruka kazna, zatvaranje poslovnog objekta na određeno vreme i novčana kazna za učinjeni prekrašaj, predviđena u članu 15 i 16 predloga zakona, jer zatvaranje poslovnog objekta u ovim uslovima kao i u periodu od godinu-dve posle pandemije će za mnoge značiti „ključ u bravu“ i potpunu propast u poslovnom i finansijskom smislu !

Naša TREĆA PRIMEDBA je:

da u članu 6 predloga Zakona o fiskalizaciji nije predviđeno da u okviru elektronskog fiskalnog uređaja  postoji element – memorija, za skladištenje kreiranih i izdatih fiskalnih isečaka, koji se odmah po kreiranju presleđuju u sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske Uprave.

obrazloženje:

može da se desi situacija, koja je zapravo nepredvidiva, a to je da u momentu obrade podataka i transfera prema sistemu za upravljanje fiskalizacijom Poreske Uprave, iz nekog razloga (slabiji protok podataka kroz mrežu interneta… pucanje internet veze… nestanak struje u objektu iz kog se vrši transfer podataka, trenutno fizičko oštećenje opreme, pad, lom…) ne bude izvršen transfer podataka o kreiranom fiskalnom isečku, i on na taj način ostaje potpuno „izgubljen“, neobuhvaćen od strane korisničkog fiskalnog uređeja i sistema za upravljanje fiskalizacijom Poreske Uprave, što se kasnije, prilikom kontrole može tumačiti kao namerni propust kontrolisanog obveznika fiskalizacije..

– Naša ČETVRTA PRIMEDBA je:

ustvari predlog, da je javna rasprava trebala početi demonstracijom rada kompletnog novog sistema fiskalizacije, i da smo trebali biti pozvani na radionicu o primeni novog sistema u našem poslovanju, i da nakon toga imamo primeren rok za raspravu i za primedbe na teks samog predloga Zakona o fiskalizaciji.

Ukoliko imate nekih drugih saznanja o postojanju nekih drugih primedbi na odredbe Zakona o fiskalizaciji,molimo Vas da nam ih mejlom prosledite, da i te vaše primedbe, blagovremen, u vreme trajanja javne rasprave, dostavimo ministarstvu finansija na razmatranje i usvajanje !!

Milenko Mijić, predsednik UO „UGONS 1946“
Aleksandar Cimbal, član UO „UGONS 1946“  

SourceUGONS

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“

Udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i ove godine organizuje Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji će se održati u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 23. do 28. oktobra.

IZDVAJAMO

SFERA Otirači
Vranac termo rolneVranac termo rolne
Basta prometBasta promet
MIBMIB